Människojägaren Robert Hansen

Av Nilsson-Larancuent 2013-01-29

Danskättlingen Robert ”den flygande mardrömmen” Hansen är seriemördaren och våldtäktsmannen som kidnappade sina offer och flög ut dem till Alaskas vildmarker. Där släpptes de lösa och jagades som villebråd.

Den 12 september 1982 var två lediga Alaskapoliser ute och jagade i ett naturområde. I en ravin hittade de en sko innehållande en halvrutten benstump. Detta makabra fynd blev inledningen på en utredning som kom att avslöja den värsta seriemördaren i Alaskas kriminalhistoria.

Brände ner ett garage

Robert Hansen föddes 1939 i delstaten Iowa och tvingades av sin bagare till far att lära sig samma yrke. Många timmar spenderade han som ofrivillig lärling under hårda och strikta förhållanden. Det redan låga självförtroendet fick sig ytterligare en törn när han trots sin vänsterhänthet tvingades använda högern, vilket resulterade i svåra problem med bland annat stamning.

Som ung hade Hansen även svåra acneproblem vilket i kombination med hans taniga kroppshydda skapade det perfekta mobbningsoffret. Dessutom undvek tjejerna honom och det var här som hans hat för det motsatta könet började få fäste. Men hans tillsynes mesiga framtoning skulle senare i livet hjälpa honom att locka med sina offer.

Trots sin blyghet och problemet att ta kontakt med det motsatta könet gifte han sig som 21-åring, men det tog mindre än ett år innan det var dags för skilsmässa. Anledningen var det fängelsestraff som Hansen dömdes till. Efter att ha fått en treårig påföljd för att ha eldat ner ett skolbussgarage fick hans fru nog. Skammen fick henne att begära skilsmässa.

Diagnostiserades som bipolär

/wp-content/uploads/content/utblick/manniskojagaren-hansen/HansenUngHorn.jpgNågra år efter frigivningen hittade Hansen en ny fru, som han fick två barn med, och de flyttade till Alaska. Här kom han till sin rätta. Året var 1967 och den 28-årige mannen utvecklade ett stort intresse för jakt, vilket gjorde honom till en lokal kändis genom att han satte flera jaktrekord.

Men i början av 1970-talet började han förändras, ett intresse för att skjuta människor istället för djur tog överhanden. Men som med så många andra förbrytare började den brottsliga banan med annan kriminalitet. Under sin karriär begick Hansen allt från mindre stölder och försäkringsbedrägerier till våldtäkter och mord.

En specifik stöld som han greps för kunde ha inneburit att flera av morden troligen aldrig hade behövt ske.

1977 togs han på bar gärning efter att ha stulit en motorsåg från en affär. Han hade vid denna tid redan påbörjat sina blodtörstiga jakter på människor, men nu fick allmänheten alltså en kort respit. Till följd av hans tidigare brott dömdes han nu nämligen till fem års fängelse. Under tiden i anstalt blev han diagnostiserad som bipolär och ordinerad att ta litium för att få kontroll på sina extrema humörsvängningar. Men när Robert Hansen frigavs efter bara ett år, var det ingen som tvingade honom att ta sin medicin, något som enligt många var en starkt bidragande faktor till att morden fortsatte.

Riktade in sig mot prostituerade

Efter sin frigivning öppnade han ett bageri och levde ett tillsynes normalt familjeliv. Det var även nu som han lärde sig att flyga och köpte ett eget litet plan som kom att bli ett av de viktigaste redskapen i mördandet. All ledig tid ägnade han åt att planera och genomföra jakter på kvinnor. Det var framförallt i de sjaskiga delarna av Alaskas huvudstad Anchorage som han hittade sina offer. Att det blev främst prostituerade handlade om att de ofta var ensamma och risken att någon skulle sakna dem var mindre. Dessutom blev det ett sätt för Robert Hansen att rättfärdiga dåden för sig själv, han lärde dem helt enkelt en läxa.

Men det var inte alla som fick sätta livet till. Om en prostituerad följde med ut i vildmarken och Hansen fick sina fantasier uppfyllda kunde de få överleva, men om de krävde betalt eller på annat sätt misshagade honom så blev de villebråd. De släpptes då ut i naturen och efter en stund påbörjades den jakt som alltid slutade i död.

Nedan ett av Hansens många jaktgevär.

/wp-content/uploads/content/utblick/manniskojagaren-hansen/HansenGevar.png

Så här fortsatte det under flera års tid. Robert Hansen fick utlopp för sin blodtörst och polisen stod handfallna, det enda de visste var att antalet som anmälts saknade hade ökat markant under de senaste åren, men några kroppar hade inte dykt upp. Efter fyndet som de två Alaskapoliserna gjorde av en halvrutten benstump började man leta efter flera lik ute i vildmarken. Flera hittades tillsammans med patronhylsor och annan bevisning, nu behövde man bara en misstänkt.

Början på slutet

/wp-content/uploads/content/utblick/manniskojagaren-hansen/HansenFace.jpgDen 13 juni 1983 lyckades den 17-åriga Cindy Paulson fly från Robert Hansen, detta blev början på slutet för ”den flygande mardrömmen”. Hon identifierade honom, men polisen var ändå tveksamma. Här hade man en spenslig man som var bagare till yrket, kunde detta verkligen vara en seriemördare? Till höger, polisens bild på Hansen efter gripandet.

Slutligen insåg polisen att Robert Hansen troligen var den mördare de jagat i flera år. Han greps, förhördes och erkände till slut brotten allteftersom han insåg hur stark bevisningen var mot honom. Trots att han visade 17 olika gravplatser, dömdes han slutligen för endast fyra överlagda mord – straffet blev 461 års fängelse.

Det exakta antalet mordoffer har aldrig fastställts, men de flesta är överens om att över 20 kvinnor fick sätta livet till och att många än idag ligger begravda i Alaskas vildmark.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.