Förorten brinner – på kåken

Av Nina Silventoinen 2013-01-26

Teater Fryshuset har gjort över 100 föreställningar av Förorten brinner runt om i landet. Nu får även personer innanför murarna ta del av den. För första gången spelades den inne på en anstalt – Österåker.

Para§raf har tidigare skrivit om Teater Fryshuset och deras fantastiska föreställningar som berör på ett sätt som känns långt efter att applåderna tystnat. Deras pjäser skildrar alltid en berättelse ur förövarens perspektiv, oavsett om det handlar om nazism, huliganism eller självskadebeteende. Fokus ligger på destruktiva utanförskap. Allt runtomkring är avskalat och kvar finns det väsentliga – en gripande berättelse. Eller som de själva uttrycker det ”Vi gör teater för folk som hatar teater”.

Livet i en betongförort

Förorten brinner handlar om miljonprogrammen, utanförskap, fattigdom och hur vägen till ett kriminellt liv kan ta sin början. Eller som Uffe, bilden nedan, säger i pjäsen:

/wp-content/uploads/content/positivt/fororten-brinner-pa-kaken/ForortUffeHog1.png

– Ingen jävel går väl in till SYO-konsulenten och säger: ”Hej, kriminell verkar kul, det vill jag bli och tar en broschyr och går därifrån.”

Ulf (Uffe) Stenberg, Emil Rosén och Jens Choong från Teater Fryshuset är redan på plats på Österåker när vi anländer.

Vi hinner byta några ord med dem innan Maskinistens låt ”Förortsdemon” börjar spelas och de 16 intagna släpps in och sätter sig på stolarna som är uppställda framför scenen, som är stor för att vara i ett fängelse. Det är en historisk scen, för det var här som Johnny Cash gjorde en bejublad konsert 1972.

Flashbacks

Under den knappa timmen som pjäsen tar är det knäpptyst i lokalen, bortsett från några skratt och igenkännande suckar från både intagna och personal. Både jag och Dick Sundevall har sett föreställningen tidigare, dock inte live. Återigen slås vi bägge av den kraften som finns i både skådespel och i Kartellens musik som spelas under föreställningens gång.

Efter föreställningens slut finns det tid för samtal. ”Grymt, gripande, många flashbacks, bra låtval, frustration” är några av kommentarerna när Uffe och Emil, på bilden nedan, frågar vad publiken tyckte om pjäsen.

/wp-content/uploads/content/positivt/fororten-brinner-pa-kaken/ForortEmil2.png

– Finns det någon sanning i pjäsen? frågar en av de intagna.

– Pjäsen arbetades fram genom samtal med folk som vi känner och våra gemensamma nätverk, förklarar Uffe. De historier och levnadsberättelser ni just sett kom upp under dessa samtal. Men vi har vävt ihop allt till tre huvudkaraktärer.

Ny pjäs på gång

/wp-content/uploads/content/positivt/fororten-brinner-pa-kaken/ForortBadaHog.pngUffe och Emil berättar också att de i dagsläget håller på att arbeta fram en ny pjäs, en kriminalvårdsberättelse. Den ska visa kriminalvården sett ur en intagens perspektiv och beräknas ha premiär i höst. De första tankarna runt den kom redan för tre år sen men fyra andra pjäser kom emellan.

– Ni är välkomna till vår avdelning vilken dag som helst, hörs genast från publiken och ett skratt bryter ut. Vi bjuder på kaffe, bullar och våra egna erfarenheter, lägger den intagne till.

Samtalet fortsätter och frågan om politikerna ens vet vad som händer i förorterna tas upp. Den allmänna uppfattningen verkar vara; att politikerna vet, men inte bryr sig.

– Man vinner inga val på det sättet. Man vinner val genom att sänka skatter och få till längre och hårdare straff, säger Uffe.

 

Föreställningen Förorten brinner kan du se här på SVT play: Förorten brinner.
Textningen kan tas bort. Pjäsen vinner på det. 
Prenumerera på Para§rafs Nyhetsbrev
Nu äntligen har vi fått fart på vårt Nyhetsbrev. Mejlas ut varje måndag och innehåller information om vad som kommer på Para§raf den närmaste tiden. Därtill extramaterial som inte publiceras på sajten. Du prenumererar utan kostnad här: Nyhetsbrevet.

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.