Bilhandel och advokater

Av William Eriksson 2012-12-13

Jurister och i synnerhet advokater uppfattas ofta som märkvärdiga och ibland mycket självgoda. Varför är det så?

Ett arbete som försvarsadvokat innebär ett ständigt säljande. Du måste sälja den version av historien som din klient gett dig. En historia som i de flesta fall är fruktansvärt svårsåld. När du dessutom slåss mot en åklagarsida som valt vilka bevis som skall användas och vilka som hamnar i slasken blir det svårt.

Det är som att försöka sälja en Ford Focus före en Ferrari för samma pris. Därför är det inte helt omöjligt att förstå varför man ofta kan se likheter mellan bilhandlare och advokater.

Inte söka sanningen

Att vara advokat i rätten handlar därför om att se ut på rätt sätt, tro på sig själv, övertyga rätten och argumentera för sin klients sak. Inte att söka sanningen. Det är en viktig detalj som många utomstående svenskar har missat. Advokatens roll är att gå igenom och bepröva den bevisning som åklagaren lagt fram. Är bevisen inte tillräckliga ska det inte räcka för en fällande dom. Huruvida klienten är skyldig eller inte är inte advokatens primära uppgift att få fram. Det bör en skicklig åklagare kunna styrka helt på egen hand.

Luckor i bevisföringen

En rättslig process är ett strategiskt spel med givna spelregler. Det handlar om att spela spelet bättre än vad dina motståndare gör. Att finna luckor i bevisföringen, hitta brister i andras argumentation samt att på bästa möjliga sätt argumentera för de redan nämnda luckor du funnit. Precis samma sak är det som gäller för en åklagare på andra sidan rättssalen.

När rättssystemet detta år fått sig en rejäl törn inser man hur viktiga alla komponenter under en rättsprocess är. En dålig advokat, domare, åklagare eller polisutredning kan lätt sluta med att någon blir oskyldigt dömd. Tycka vad man vill om slemmiga advokater i skräddarsydda kostymer men de behövs sannerligen för att rättssäkerheten ska uppehållas i vårt samhälle. 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev utan kostnad här: Nyhetsbrevet.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.