Sopranoskådis anklagad för polismord

Av Nilsson-Larancuent 2012-12-12

Lillo Brancato har spelat gangster i många olika filmer och TV-serier, bland annat i The Sopranos. I sitt privatliv umgicks han med den riktiga maffian, vilket ledde till mordet av en polis och flera år i fängelse.

Den numera 36-årige Lillo Brancato växte upp i New York av adopterade föräldrar. Som ung hade han lätt att få vänner och var populär bland alla han träffade. Denna charm skulle i kombination med en medfödd skådespelartalang erbjuda honom en lovande karriär. Men det hela började av en slump. När han som 16-åring var och badade med några kamrater upptäcktes han av en talangscout.

Brancatos ansiktsdrag påminner nämligen om Robert de Niros och filmbolaget sökte någon att spela sonen. Efter att ha provfilmat visade det sig att den unge mannen inte bara var begåvad utan även avspänd inför kamerorna. Redan som 17-åring fick därmed Lillo Brancato rollen som sonen till Robert de Niros karaktär i filmen ”A Bronx Tale”.

/wp-content/uploads/content/portratt/soparanoskadis-anklagad-for-polismord/lillo6.png

Spelade mot Danny DeVito

Brancatos prestation i filmen gjorde att han fick flera andra erbjudanden. Nästa storfilm blev Renaissance Man där han tillsammans med bland andra Danny DeVito och Mark Wahlberg hade en av huvudrollerna. Därefter följde flera både mindre och större filmroller.

2000 kom ett stort genombrott när han fick rollen som Matthew Bevilaqua i TV-serien The Sopranos. Trots att han bara var med i fem avsnitt blev detta starten på en mångfald av erbjudanden inom både film och TV. Den då 24-årige Lillo Brancato blev en snabbt stigande stjärna på Hollywoods himmel.

/wp-content/uploads/content/portratt/soparanoskadis-anklagad-for-polismord/Sopranos Actor Trial.jpgMen precis som med en del andra unga nyblivna östkustkändisar spenderades nästan all ledig tid på New Yorks inneklubbar där både sprit och narkotika flödade. Efter några år träffade han sitt livs kärlek Stephanie Armento. Deras relation skulle bli början på slutet. Hon var nämligen dotter till Steven Armento, en medlem av den mäktiga maffiafamiljen Genovese.

Umgicks med maffian

Efter att ha spelat gangster i många filmer fick nu Lillo Brancato chansen att umgås med den riktiga maffian – och han njöt. Relationen med Stephanie varade bara i ett halvår, för när hon upptäckte hans narkotikaberoende fick han ett ultimatum, sök hjälp eller så skulle relationen ta slut. Brancato valde det sista.

Men trots att han inte längre var ihop med Stephanie fortsatte han att umgås med hennes pappa, som enligt vissa även var den som försåg Brancato med narkotika. Missbruket ledde till flera gripanden. I juni 2005 körde han bil under knarkpåverkan och polisen som stoppade honom hittade flera små paket med heroin i ett cigarettpaket.

I december samma år hade Lillo Brancato stått och skrikit utanför Stephanies lägenhet, även denna gång påverkad av narkotika. Vid samtliga tillfällen släpptes han inom kort och fortsatte sitt festande.

Efter sitt senaste gripande i december 2005 var han ute med Steven Armento på en strippklubb. Men in på småtimmarna tog knarket slut och under ledning av Armento gjorde de inbrott hos en känd langare bara för att inse att lägenheten var tom. En trappa upp bodde däremot polisassistent Daniel Enchautegui som nyligen hade kommit hem från sitt arbetspass. När han insåg att ett inbrott var pågående ringde han efter förstärkning men samtidigt gick han iväg för att försöka gripa tjuvarna. Detta skulle bli det sista han gjorde i sitt liv.

Riskerade livstid

Lillo Brancato och Steven Armento sågs komma ut ur lägenheten. Polisassistent Enchautegui drog sitt vapen och ropade på dem att stanna. Armento öppnade då eld med sin egna pistol och avfyrade tre skott, ett träffade i bröstet. Dödligt sårad lyckades Enchautegui ändå tömma sitt magasin, både Armento och Brancato träffades ett flertal gånger, men de lyckades ta sig till bilen och lämnade polisen att dö.

På grund av de svåra skadorna kom inte Armento och Brancato särskilt långt innan de krockade. De togs till ett närliggande sjukhus där bägge deras liv räddades. I de förhör som följde försökte Armento hävda att den civilklädde polisen aldrig identifierat sig och det var i självförsvar som han sköt. Men Brancato, precis som vittnen till händelsen, sa precis tvärtom, polisassistent Enchautegui hade tydligt skrikit ”Stanna, polis” och först därefter hade Armento börjat skjuta.

Steven Armento dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Även Lillo Brancato åtalades för mord och riskerade livstid, men friades till slut. Istället dömdes han den 9 januari 2009 till tio års fängelse för bland annat inbrott. Numera befinner han sig långt från en filmstjärnas liv. Med intagningsnummer 09A0227 sitter han inlåst på Oneida-fängelset i New York. Möjlighet till villkorlig frigivning kan ske tidigast 2014.

Prenumerera på Para§rafs Nyhetsbrev
Nu äntligen får vi fart på vårt Nyhetsbrev. Efter nyår kommer vi att mejla ut det minst en gång i veckan. Du prenumererar på det här: Nyhetsbrevet.

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.