Passivitetens dagar

Av William Eriksson 2012-12-04

Många är det som hyllar möjligheterna med de sociala medierna. Jag tror istället att de skapar passivitet.

En del är det som hävdat att många av de viktigaste folkliga rörelserna de senaste åren har skett på grund av att det funnits sociala medier.

En del har till och med gått så långt som att de menat på att den egyptiska revolutionen aldrig skulle ha ägt rum utan Facebook. Jag tror att det i många hänseenden är precis tvärtom.

Ser inte poängen

För mig tar det inte mer än en sekund att trycka ”like” på Facebook. Ibland orkar jag inte ens fundera på om jag ska gilla eller inte. Ibland är det för att någon ber mig, ibland är det för att något är fyndigt och väldigt sällan är det ett personligt ställningstagande. Jag har en känsla av att Jimmie Åkesson skiter fullständigt i om jag gillat gruppen ”Sverigedemokraterna ut ur Sveriges Riksdag” eller inte. Därför ser jag inte poängen med det hela.

Hungerstrejka

Nu tror du att jag är korkad när jag inte förstår att det handlar om en rörelse. Att tillräckligt många människor tillsammans kan bilda en opinion. Självklart är det så. Det har vi sett prov på sedan urminnes tider.

Men att ”gilla” en sida eller status på Facebook anser jag vara det mest passiva ställningstagande man kan ta år 2012. För vad hade vi gjort om dessa sociala medier inte funnits?

Då hade vi spärrat in oss i en bur på Sergels Torg. Kanske hade vi till och med hungerstrejkat i flera veckor, belägrat riksdagen eller till och med tänt eld på oss själva.

Visa oss

Vi hade visat att det var viktigt att ta ställning. Vi hade visat oss på gatorna så att ingen hade kunnat undgå vad som skedde. De enda grupperna i samhället som fortfarande gör sådant är nazister och galna motståndsrörelser. Alltså galna fundamentalister och extremister.

Inte så konstigt egentligen. Alla andra sitter hemma mitt i julstöket och klagar på kylan. Dessutom kan man ju alltid gå in och ”gilla” på Facebook om det kniper på riktigt. 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.