Mord på önskelistan

Av Nilsson-Larancuent 2012-12-04

Den perfekta julklappen. En samling kriminalnoveller av såväl ett antal tungviktare som en och annan debutant.

Detta är femte gången som Semic förlag ger ut blandade krimnoveller med julanknytning. Även tidigare opublicerade författare har fått chansen att inkomma med bidrag och precis som förlaget skriver i förordet så finns det många skrivartalanger ute i stugorna. Intressant att notera är hur flera av de sedan länge etablerade författarna är mindre intressanta och spännande än vad den enda debutanten är.

Av tio spänningsmakare står vissa ändå ut. Som alltid – och som väntat – är Håkan Nesser både språkligt och dramaturgiskt skicklig. Med lite humor och ett par överraskande vändningar blir Katarina Mazettis rättegångsdrama bland de mer läsvärda berättelserna.

Men mest underhållande i samlingen är alltså debutanten Susanne Janson. En frilansskribent som inte tidigare har publicerats i något skönlitterärt sammanhang, om man inte räknar att hon som tolvåring fick en novell tryckt i tjejtidningen Starlet förstås. Trots denna brist på erfarenhet slår hennes vuxendebut samtliga de andra mer kända tillika erfarna författarna. Just Susannes novell står i en klass för sig.

Så, när skinkan har ätits, presenterna blivit öppnade och ungarna har lagt sig – ta då ett glas glögg, kura ihop under en varm filt och låta novellsamlingen Mord på önskelistan underhålla.

Författare: Karin Alfredsson, Arne Dahl, Åke Edwardsson, Maria Ernestam, Inger Frimansson, Susanne Jansson, Jens Lapidus, Katarina Mazetti, Magnus Montelius, Håkan Nesser
Förlag: Semic
Utgivningsår: 2012


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.