Tankar om hen

Publicerad 2012-12-03

”En sockerbagare hen bor i staden, hen bakar kakor mest hela dagen” så sjöng en förskolelärare tillsammans med barnen i programmet Solsidan för några veckor sedan. 

Det här är något som många uppmärksammat och tyckt till om den senaste tiden. En del sätter sig på tvären mot ordet hen då det sägs göra samhället ”könsneutralt” medan andra välkomnar det relativt nyanlända ordet med öppna armar. Jag tillhör de som uppskattar ordet och drar mig inte för att använda det vid rätt tillfälle.

Den främsta anledningen till att jag använder ordet hen är för att ständigt slippa skriva han/hon i text då könet på personen i fråga är okänt eller irrelevant. Då fungerar hen kort och gott som en benämning för bägge könen och texten får ett bättre flyt och blir inte alls lika tjatig som om jag skrivit han/hon. Nu tänker säkert en del av er att ordet ”den” fungerar minst lika bra men sedan när började vi tala om varandra som den och det? Nej hörni, begreppet hen fungerar alldeles utmärkt i mina ögon i detta sammanhang.

Konservativa könsroller

Sedan har vi ju den här sockerbagaren som sjungs som en hen istället för en han som egentligen står i originaltexten vilket inte alls är så tokigt det heller. Varför ska det nödvändigtvis vara så att en bagare, läkare och polis är av manligt kön medan barnskötare, receptionist eller mattant är av kvinnligt kön? Vill vi verkligen att barn ska bli matade med samhällets alldeles för konservativa könsroller redan under förskolan och sedan ha med sig dem tills de förhoppningsvis vet bättre?

Ett annat problem som hen underlättar är för de människor som faktiskt inte känner sig tillhöra varken facket kvinnor eller män. Människor som inte känner sig bekväma som det ena könet eller det andra men som trivs oerhört bra med sig själva. Låt dem kalla sig hen. Låt även hermafroditer som föds med bägge könen få kalla sig hen, låt dem slippa bestämma sig för om de vill tillhöra kvinnor eller män och sedan utföra en operation för att passa in. Låt dem vara som naturen skapade dem om de själva vill och låt dem slippa tillhöra något fack med ramar.

Åt helvete med facken

Ordet hen kommer enligt mig inte göra samhället till det sämre. Inte en chans. Med ordet hen kommer alla (och då menar jag alla, inte bara kvinnor och män) få möjligheten att tillhöra samma stora grupp, nämligen gruppen människa.

Jag tänker framöver fortsätta med att använda hen istället för han/hon i text och kom ihåg att en bagare nödvändigtvis inte är en man, en mamma inte tar bättre hand om ett barn för att hon är kvinna och låt hermafroditer slippa välja kön för att passa in i det könsfack samhället kräver. Åt helvete med facken.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.