Integrationsproblematik

Av William Eriksson 2012-12-02

I veckan arbetade jag som ledande tränare när ett större gäng skolelever från Tenstaskolan skulle prova på tennis. Det var en helt ny erfarenhet för de flesta. 

Utan att låta fördomsfull kan man nog konstatera att det inte tillhör de vanligare sporterna i det invandrartäta Tensta. Jag har tidigare arbetat med liknande projekt i Södertälje och kom återigen till en och samma insikt. Vi måste integrera dessa barn i svensk idrott.

Dyra sporter

Det är ingen nyhet att tennis och många andra sporter är kostsamma att utöva. Inte heller att många från de lägre samhällsklasserna inte har råd att överhuvudtaget prova på dessa sporter. Jag bryter heller ingen ny mark när jag kommer till insikten om att dessa barn ofta är mycket bättre än barn från den välbärgade svenska medelklassen. Men så är det verkligen. Problemet är bara att väldigt få har engagerat sig mer än att bara föra frågan på tal.

Dag ut och dag in arbetar jag som tennistränare på en tennisklubb i Stockholms innerstad. Få som befinner sig där och deltar – inklusive mig själv – lever under eller kommer ifrån svåra förhållanden. Varför? Därför att det kostar väldigt mycket pengar att spela tennis. Att hyra en tennisbana i Stockholm kostar mellan 250-400 kronor per timme. Ska du dessutom ha en tränare så uppgår kostnaderna till cirka 4000 kronor för en termin. Detta om du ingår i en grupp om fyra spelare. Samtidigt undrar förbund och andra varför barnen är allt mindre drivna i sina satsningar. Svaret är enkelt. I sex fall av tio finns inte drivkraften eftersom man inte har något hemma att luta sig tillbaka mot.

Bygg banor i förorterna

Jag har sett otroligt drivna och duktiga tennisspelare som kommit från hem med familjer som haft det bra ställt. Det är inte bara där skon klämmer. Problematiken är att tennis återigen har blivit en statussport. Detta gäller även flera andra sporter. Uttrycket lika barn leka bäst rimmar mycket väl med klimatet som råder i tennissverige idag. Samtidigt är två mörkhyade bröder från Skara två av världens bästa juniorer just nu. Det säger en hel del med tanke på att svensk tennis under väldigt många år varit på dekis. Men hur skall vi då göra för att integrera nya människor i svensk tennis?

Mitt konkreta förslag är följande: Bygg tennisbanor på billig mark i förorten. Med billig hyra kan man hålla bankostnaderna nere. Dessutom finns utmärkta möjligheter att få stöd från kommuner och andra organisationer för detta. Börja sök sponsorer för denna typ av projekt.

Vi har några av världens mest kompetenta och dedikerade tränare och före detta spelare i Sverige. Om dessa bara får någonting att börja med är jag övertygad om att Sverige kan bli en ledande tennisnation igen. Märk väl, detta är inte välgörenhet. Det är framtida avkastning i form av blivande tennisstjärnor.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.