Visste du att Kriminalvården…

Av Nilsson-Larancuent 2012-12-01

Visste du att Kriminalvården under 2011 kostade drygt 7,6 miljarder kronor? 
Visste du att genomsnittskostnaden per dygn för en fånge i häkte är 3000 kronor?

Visste du att genomsnittskostnaden per dygn för en fånge i anstalt av normal eller högre säkerhetsklass är drygt 2800 kronor.

Visste du att genomsnittskostnaden per dygn för en fånge i anstalt av lägre säkerhetsklass är drygt 1900 kronor.

Visste du att genomsnittskostnaden per dygn för en fånge som avtjänar straff genom frivården, exempelvis genom fotboja, är drygt 200 kronor.

Visste du att en intagens mat i anstalt som mest får kosta 45 kronor per dygn? Denna summa ska räcka till frukost, lunch och kvällsmat.

Visste du att en intagen som deltar i anvisad sysselsättning får 11 kronor i timmen i ersättning? Detta ska räcka till vissa hygienartiklar, frimärken, telefonkostnader för att ringa anhöriga, tandvårdskostnader med mera.

Visste du att 10 procent av de 11 kronorna läggs undan i ett särskilt permissions- och frigivningskonto? Dessa pengar ska i första hand användas för betalning av resor och annat under permissioner. Men dessa pengar kan även användas vid betalning av exempelvis tandvårdskostnader.

Visste du att intagna som ska utvisas inte kan få vanliga permissioner och de 10 procent som läggs undan ofta används för att betala deras hemresa när de friges?

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.