Annonsörernas makt

Publicerad 2012-12-01

Katrin Zytomierska, Alexandra Nilsson och Paulina Danielsson har förlorat annonsörer som ett kvitto på ej genomtänkta blogginlägg. 

Nyligen valde flera annonsörer att avsluta sitt samarbete med Katrin Zytomierska efter att hon hånat en modell i gym-kedjan Sats nya reklam-kampanj. Kort efter detta sas även kontraktet upp med bloggportalen Finest hon använt sig av under flera års tid.

Uppblåsta tjejer

Nu verkar det dock som att Katrin fått sällskap av de lite alltför uppblåsta tjejerna Alexandra ”Kissie” Nilsson och Paulina ”Paow” Danielsson som också förlorat annonsörer den senaste tiden. Alexandra ska ha ställt en läsarfråga om flyktingar och hiv-vård och Paulina ska ha dragit en lans för Sverigedemokraterna Erik Almqvist och Kent Ekeroth, som under en kväll för några år sedan uttryckt sig både rasistiskt och sexistiskt på stan. Dessa två tjejer ska då ha hyllats för sina inlägg på den främlingsfientliga bloggen Avpixlat, vilket i sin tur fått deras annonsörer att fly.

Nu kommenteras och ropas det åt alla håll i medierna. Katrin menar att det inte är mobbing då hon endast kritiserat en offentlig reklamkampanj, medan hennes före detta annonsörer säger att de aldrig stödjer kränkande yttringar mot andra medmänniskor.

Å Alexandra och Paulinas vägnar tar bloggen Avpixlat ton. De som ligger bakom Avpixlat tycker att annonsörerna istället för att dra tillbaka sina annonser, borde stå upp för ”yttrande- och tryckfriheten”.

Etik och moral

Angående det hela tycker jag att det saknas alldeles för mycket sunt förnuft. Både från Katrin Zytomierska, Alexandra Nilsson, Paulina Danielsson och Avpixlats sida. Fri journalistik måste innehålla etik och moral vilket dessa inte besitter mycket av.

Jag hoppas även att det här går att ta lära av och att alla bloggare därute förstår att man har ett fritt val att publicera vad man vill samtidigt som man bär på ett ansvar. 

Att annonsörerna sagt ifrån och tagit avstånd från bloggarnas åsikter tycker jag inte är mer än rätt, samtidigt som detta får mig att fundera över när annonsörer fick sådan makt? En makt som dessutom baseras på kapital.

Nu är det är absolut inte så att jag stödjer det Katrin, Kissie eller Paow skrivit men om annonsörerna fick bloggportalen Finest att sparka Katrin Zytomierska för att annonsörerna, det vill säga intäkterna begett sig av, undrar jag var detta kommer sluta. Vad nästa steg blir?

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.