Mongrel Mob – Nya Zeelands dödligaste gäng

Av Nilsson-Larancuent 2012-12-01

Många av medlemmarna har ansiktstatueringar som ger ett skräckinjagande intryck. Droger, supande, slagsmål, våldtäkter och mord är deras vardag.

Nya Zeeland har enligt vissa bedömningar fler gängmedlemmar per capita än något annat land i världen. Med väl över 4000 fullvärdiga medlemmar fördelade på omkring 70 gäng så är den procentuella andelen av befolkning på 4 miljoner invånare hög. Det i särklass största och enligt vissa bedömare dödligaste gänget är Mongrel Mob.

En domare namngav gänget

Gänget bildades i slutet av 1960-talet och bestod inledningsvis bara av folkgruppen Maori. Även om de idag tar in medlemmar av annan etnisk bakgrund så är majoriteten fortfarande främst av maoriskt och polynesiskt ursprung.

Namnet ”mongrel mob” kommer ironiskt nog från det rättssystem som numera kämpar hårt mot gänget. Det var nämligen en domare i staden Hawkes Bay som lär ha gjort ett uttalande i samband med att han dömde en grupp ungdomar: ”Ni är inte mer än en flock av mongrels [byrackor].” Namnet fastnade och idag finns det över 30 olika avdelningar av Mongrel Mob runt om Nya Zeeland.

/wp-content/uploads/content/utblick/Mongrel Mobs/Mongrel3Vast.jpgGängets symbol är en brittisk bulldogs huvud bärande en tysk så kallad Stahlhelm hjälm framför en svastika.

Det sägs vara Mongrel Mobs sätt att räcka fingret och förolämpa sina gamla kolonisatörer Storbritannien samt samhället i stort.

Tuhoe ”Bruno” Isaac, en avhoppad medlem, berättar om emblemet i sin bok True Red – The Life of an ex-Mongrel Mob Gang Leader:

– Eftersom samhället hatade oss så skapade vi ett nytt samhälle av hat, där vår symbol var bulldogen. Dess våldsamma natur finns ingraverade i våra hjärtan.

Precis som hos andra liknande organisationer bärs emblemet med stolthet på ryggen hos de fullvärdiga medlemmarna och finns även tatuerade någonstans på kroppen. Röd är färgen de använder sig av och de flesta bär ofta en snusnäsduk eller annat plagg i rätt färg för att visa sin tillhörighet.

Hittade acceptans och vänskap

Precis som i många andra länder i världen fungerar gänget som en surrogatfamilj. Många medlemmar känner ett utanförskap från framförallt samhället och Mongrel Mob blir då den tillhörighet som saknas i livet.

– Här hittade jag äkta acceptans och vänskap bland mina likasinnade bröder. Jag var villig att dö för dem. The Mob blev allt för mig: Det var mitt liv och det skulle också komma att bli min död, skriver Tuhoe ”Bruno” Isaac i sin bok.

Saknar respekt för andra

/wp-content/uploads/content/utblick/Mongrel Mobs/Mongrel4Stende.jpgMedlemmarna i Mongrel Mob tar för sig av det de vill utan någon respekt för andra. De räds inte att sitta i fängelse och inte heller döden är avskräckande. Detta gör att de går steget längre än många andra kriminella. I sin jakt på pengar och makt händer det även att personer i de egna leden får sätta livet till. Deras villighet att gå över alla gränser gör även att de inte tvekar, utan tar den chans som ges.

En 27-årig medlem hade blivit dömd till ett fyra månaders fängelsestraff för grov misshandel av en kvinna, men kände att han inte ville sitta inlåst för tillfället. Genom att övertala en annan fånge att starta ett bråk i samband med en inlåsning i domstolens förvaringsceller lyckades Mongrel Mob-medlemmen fly mitt framför näsan på polisen.

Vill förbjuda gängmärken

På senare år är det narkotikan, framförallt metamfetamin, som har varit den stora inkomstkällan för organisationen – precis som för de många rivaliserande gängen. Detta har inneburit strider mellan många av de största grupperingarna. Allt oftare har även vanliga medborgare råkat hamna i skottlinjen. I takt med att alltfler oskyldiga skadas och dödstalen ökar i de olika gängkrigen, har den Nya Zeeländska staten försökt begränsa gängens framfart. Ett av de mer kontroversiella förslagen anses av många vara alltför radikalt och har därför mött en del motstånd:

För att i alla fall försvåra de många gängens tillvaro vill politikerna ge polisen och rättssystemet i övrigt, möjlighet att straffa dem som bär gängmärken. Tanken är alltså att själva bärandet av vissa emblem skulle bli olagligt. Förslaget har dock stött på patrull även från vanliga medborgare eftersom det i praktiken inskränker yttrandefriheten. Frågan som flera har ställt är hur en bedömning ska göras om det är ett gängmärke eller inte. Ett kristet motorcykelgäng som inte gör något olagligt alls undrade om deras emblem också skulle illegaliseras.

Minska utanförskapet

Gängens framfart i ett land med en så begränsad population som Nya Zeeland är inte lätt att hantera. Mongrel Mob, Black Power, Head Hunters MC, King Cobras, Hells Angels MC, Bandidos MC och alla andra organisationer som lever utanför lagen på andra sidan jorden, kostar det Nya Zeeländska samhället mycket ekonomiskt, men innebär även en prestigeförlust för de sittande politikerna som verkar handfallna.

Men frågan är om en inskränkning av yttrandefriheten verkligen gör någon nytta. Det handlar om personer som valt att stå utanför lagen, skulle då ett förbud hindra dem från att bära det emblem de med stolthet anser sig ha förtjänat? Knappast.

Svaret ligger snarare i att minska utanförskapet och därmed minska rekryteringsmöjligheterna för de många organisationerna, men det måste ske långsiktigt och under tiden fortsätter Mongrel Mob och alla andra gäng att lämna lidande och död i sina kölvatten.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.