Nämndemannacirkusen

Av William Eriksson 2012-11-13

Återigen har nämndemännen anklagats och blivit bortplockade för jäv i Södertäljerättegången. Hur är det möjligt?

Vad tänker de som är ansvariga för att tillsätta dessa nämndemän. Vilken normalbegåvad människa som helst hade väl kollat upp de nytillsatta en extra gång innan man tog ett beslut. Detta är återigen bevis på den slapphet som finns hos många av våra statliga myndigheter. Antalet nämndemän som inte har suttit i möten med poliser borde vara överrepresenterade utan dess like. Därför borde det inte finnas några som helst svårigheter med att hitta några som är helt rena.

Ingen fotbollsmatch

Att nämndemännen byts ut innebär knappast att domarna kommer att falla ut på annat sätt. Som en av målsägandebiträdena sa till TV4:

– Det är ingen fotbollsmatch som spelas om, där det är 50/50 igen.

Det är inte heller det som är advokaternas vilja. Det handlar bara om rätten till en rättvis rättegång. Jag vet att jag ständigt tjatar om detta men jag anser det vara en av de viktigaste frågorna inom svenskt rättsväsende.

Gubben Sundevall

Låt oss nu för offren och deras familjers skull hoppas att nästa urvalsprocess sköts av någon med lite slutledningsförmåga. Dessa redan trasiga själar skall inte behöva vänta längre på en fastställd dom. Även de som suttit häktade och ännu inte fått sin dom förtjänar att få den. Det tillhör också de mänskliga rättigheterna.

För övrigt vill jag tipsa om de tidigare avsnitten av ”Chefen mot väggen”. Frågestunder där vi blandar högt och lågt samt sätter den gamle Sundevall på prov. Mejla mig gärna om du har någon fråga du vill att gubben ska svara på.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.