Inkompetenta poliser

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Polisen i landets näst största polisdistrikt, Göteborg, satte in de resurser de hade för att söka efter 9-åriga Anna. Men det var inte polisen som hittade henne.

Kan tänka mig hur någon högre polischef i Göteborg sa till sina underordnade polischefer och befäl att:

– Se nu för fan till att det är vi som hittar den här ungen innan Missing People gör det.

Kanske hade han till och med fått ett samtal från högsta rikspolisledningen med samma innehåll?

Men som allt som oftast den senaste tiden så var det en grupp inom Missing People som observerade något underligt. En man med vad han påstod var en pojke som var konstigt klädd och hade ansiktet täckt.

Tack för det! Man törs knappt tänka på vad som kunde ha hänt med den lilla tjejen om inte en vanlig civil vettig grupp människor hade haft den iaktagelseförmåga och handlingskraft som vi alla hoppas att poliser ska ha.

Vad gjorde Missing People?

Vad är det som gör att Missing People gång på gång lyckas där polisen inte gör det? Alltså att amatörerna gång på gång är bättre än de som ska vara proffs. Låt oss se hur de gjorde den här gången:

  • Så snart de blivit kontaktade av Annas föräldrar (alltså inte av polisen) lägger de ut en bild på Anna och en efterlysning på sin Facebooksida.
  • Inom två timmar har den efterlysningen delats av 12 000 personer!
  • De börjar därefter söka av vissa områden i bil.
  • Efter några timmar har de samlat ihop 500 personer som går skallgång. Till dessa delar de ut ficklampor och gula västar. Vilket de även gör till andra frivilliga som ansluter sig.

Vad gjorde polisen?

Polisen satte in folk – men först sju timmar efter att Annas pappa ringt polisen, får de polismän som deltar klartecken för att det inte finns några ekonomiska eller personella hinder för att fortsätta sökandet under hela natten.

Samtidigt har man insett att man har problem med den infraröda kameran på sin helikopter. Ja, naturligtvis. Modern teknik tycks för det mesta vara ett problem för svensk polis – istället för en tillgång. Att det har funnits avancerade bärbara infraröda kameror att tillgå i några årtionden vid det här laget och att de därmed rimligen borde vara intrimmade och personalen likaså, är uppenbarligen ingenting som garanterar att polisens kameror ska fungera.

Så hittas hon

Elva timmar efter att Anna anmälts försvunnen hittas hon. Inte av polisen. Inte i någon skreva eller stuga i skogen. Utan hon hittas genom att en en grupp från Missing People som träffade på en man som bar på ett barn som han påstod var en pojke:

– Man mötte mannen som bar på flickan. Men tyckte det var mystiskt och ställde sig i vägen för honom, berättar Jessica Kangasniemi, som är ordförande för Missing People i Göteborg. (Av efternamnet att döma en av dessa personer som Sverigedemokraterna vill kasta ut ur landet.)

En i gruppen drar av ”pojken” luvan så de kan se ansiktet – och ser då en vettskrämd Anna. Dessa personer agerar alltså precis så som en grupp poliser skulle ha gjort. Bra gjort! Frågan är bara vad alla de poliser som man skickat ut gjorde? 

Jag har under mina drygt 30 år som rättsreporter mött många engagerade bra poliser, som gör sitt jobb så att vi andra medborgare kan sova lugnare på nätterna. Men jag har också mött allt för många ointresserade oengagerade och inkompetenta poliser på olika nivåer. Och när jag som pappa till bland annat två döttrar hörde om den här historien, så var min första tanke: Hoppas Missing People engagerar sig i det här.

Beväpnar sig

Missing People gör ett väldigt bra jobb. Gång på gång har de visat vad engagerade och analytiskt tänkande människor kan åstadkomma. Men – deras arbete visar samtidigt något som är oroande, att det tydligen är vanliga medborgare som måste gripa in för att det ska bli något gjort. Därmed väntar medborgargarden bakom knuten. Och enskilda som tar jägarexamen för att få ha vapen hemma, och andra som köper illegala vapen av samma skäl: För att kunna försvara sig och sin familj. (Några av dem finns i min närmaste vän- och bekantskapskrets.) 

Det är hög tid att sätta stopp. Och då lämpligen börja med att avsätta den nuvarande Rikspolischefen Bengt Svensson som så totalt har misslyckats med det mesta han har företagit sig. Förtroendet för honom i de djupa polisleden är nu nere i noll. Och det visar sig i det dagliga polisarbetet.

Om Bengt Svensson inte avsätts måste rimligen justitieministern bytas ut mot någon med mer handlingskraft – som i sin tur kan avsätta den nuvarande rikspolischefen.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.