Visste du att…

Av Nilsson-Larancuent 2012-11-08

Visste du att USA:s president har $ 400 000 dollar (drygt 2,6 miljoner kronor) i årslön?

Visste du att det finns tre huvudsakliga krav för att kunna bli president? Man måste vara född i USA, vara minst 35 år gammal och ha varit bosatt i USA i minst 14 år.

Visste du att om presidenten skulle dö eller på annat sätt inte klara av att sköta sitt ämbete så finns det en tydlig successionsordning? Den består av vicepresidenten, representanthusets talman, den senator som har suttit längst i det parti som har majoritet i senaten och därefter följer samtliga ministrar i en förutbestämd ordning, där utrikesministern är först – för tillfället Hillary Clinton.

Visste du att Barack Obama officiellt är USA:s 44:e president, men att han egentligen är den 43:e? Detta eftersom Grover Cleveland blev vald till president två perioder som inte följde på varandra, han var således både den 22:e och den 24:e presidenten.

Visste du att den äldste person som någonsin valts till president är Ronald Reagan vid 69 års ålder. Den yngste var John F Kennedy som var 43 år. Dock är Theodore Roosevelt den yngste att bli president som inte valdes till ämbetet. Han var nämligen 42 år när han som vicepresident tog över efter att föregångaren mördades.

Visste du att Barack Obama samlar på serietidningar med Spindelmannen och Conan Barbaren?

Visste du att det finns två identiska presidentplan som tillsammans har kostat $ 650 000 000 (knappt 4,3 miljarder kronor)?

Visste du att benämningen ”Air Force One” inte har med själva planet att göra utan är knuten till presidenten. Vilket som helst av det amerikanska flygvapnets plan som en sittande president befinner sig på, får nämligen anropssignalen ”Air Force One”. Varje gång presidenten kliver på görs ett allmänt utrop över högtalarna som klargör: ”Lystring ombord, lystring ombord. Vi är nu Air Force One”.

Visste du att presidentens helikopter kallas för ”Marine One” och att en uniformerad marinsoldat alltid finns närvarande för att salutera presidenten när han stiger av eller på?

Visste du att det finns flera identiska helikoptrar och att de alltid flyger i par? Detta för att eventuella attentatsmän inte ska veta i vilken presidenten befinner sig.

Visste du att presidentens limousin kallas för ”The Beast”, ”Limo One” eller ”Cadillac One”?

Visste du att ”Cadillac One” drar nästan tre liter milen, är skottsäker, har ett slutet luftsystem med egen syretillförsel samt en kyl i bagageluckan innehållande presidentens blodgrupp?

Visste du att det finns två identiska limousiner och att de alltid används samtidigt i syfte att förvilla eventuella attentatsmän?

Visste du att de fordon som finns till presidentens förfogande alltid följer med honom när han reser? Ett flertal militärplan fulla med fordon och annan utrustning följer alltså med ”Air Force One” vart i världen presidenten än ska åka.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.