Bevis i papperskorgen

Av William Eriksson 2012-11-07

Återigen är jag på den stora narkotikarättegången i Stockholms tingsrätts säkerhetssal mot Jonas Oredsson med flera. Och återigen är jag ensam på pressläktaren. 

Åklagarsidan har från dag ett propsat på att en förhållandevis stor och mycket relevant del av förundersökningsmaterialet skall förbli hemligstämplat. Försvaret har yrkat på edition och krävt att få ta del av materialet. Detta har ännu inte skett och det är snart dags för slutpläderingarna. Under gårdagens förhandling skedde dock något än mer häpnadsväckande. En av åklagarna startade dagens förhandlingar med att säga att dessa handlingar ej längre existerar. De är borta. Körda i en dokumentförstörare.

Har dokumenten existerat?

Det uppstår så klart en hel del frågor kring detta. Hur länge har åklagarna suttit på vetskapen om att dessa dokument inte längre finns? Har de överhuvudtaget någonsin existerat? Varför hemligstämplar man i sådant fall dokument som aldrig var menade att använda som bevisföring?  Varken jag, försvarsadvokater, nämndemän eller rättens ordförande kan nog svara på någon av dessa frågor. De enda som kan göra det är åklagarna. Men med tanke på hur tafatt rättens ordförande har agerat under rättegången, är jag rädd att dessa aldrig kommer att få stå till svars för sina till synes mycket märkliga handlingar.

Rikskriminalen styr

Under gårdagens förhandlingar gjordes det även klart för vilka villkor som kommer att gälla när de Undercover- och SSI agenter som förekommit i utredningen skall förhöras. Rikskriminalen har lämnat in en skrift där man sätter upp ett frågeförbud för försvaret. Även det måste ses som en unik händelse. Dessutom kommer agenterna att höras på länk, utan bild och med röstförvrängare. Något som gör det omöjligt för de misstänkta som haft samrörelse med agenterna att för rätten kunna identifiera desamma.

Det återstår en knapp månad av rättegången. Efter mer än femtio dagars förhandlingar har åklagarsidan fortfarande inte kunnat leverera mer än indicier. Detta trots att man hittills fått föra processen helt på sitt eget vis. Detta börjar utveckla sig till en riktig soppa där stanken osar högre och högre upp i hierarkin. 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.