”Jag hatar att vara med i medierna”

Av Dick Sundevall 2012-11-07

Varför har vi ingen professor bland våra skribenter? frågade vi oss på redaktionen. Därför att de allt som oftast är så där forskartråkiga, sa någon. Men det stämmer inte. I morgon börjar Årets jurist 2012, professor Mårten Schultz, publicera sina alster på Para§raf.

Så låt oss ta fem snabba frågor med Mårten Schultz för att få veta lite mer om honom:

– Varför är du professor både vid Uppsala och Stockholms universitet?

– Jag var vid Uppsala universitet men ville ha närmare till mina barn. Så enkelt var det.

– Du har en graffittibakgrund ryktas det. Vad handlade det om?

– Jag var i tonåren och en ganska medioker men entusiastisk sådan. Jag växte upp i Nynäshamnstrakten och där var vi ett litet gäng som höll på. Vi var inte speciellt framgångsrika. En del som höll på med det där och hiphopkulturen överhuvudtaget var ju inne i lite allmän kriminalitet men det var inte jag. Men det handlade väl om att söka lite i utanförskapet.

– När du blev Årets jurist 2012 så blev det lite griniga kommentarer här och där. Vad handlade det om?

– Ja, vad var det? Det finns ju många bittre anonyma människor på internet. Det var väl lite internetversionen av Jantelagen.

– Handlade det inte om att en del tycker att du är för utåtriktad? Att du syns och hörs för mycket?

– Ja, det där är väldigt konstigt, för jag hatar egentligen att vara med i medierna. Och jag säger ju nej till nio av tio saker när dom vill ha med mig. Men jag hatar ännu mer när människor har fel, och till slut blir jag förbannad och då kan jag inte låta bli att skriva något. Men det är ju som du också vet Dick, det har varit en kultur bland jurister att verka men inte synas. Och det är ju ett ideal som jag tror är förlegat. Vi skattebetalade jurister har en viktig uppgift i att sprida dom kunskaper och perspektiv vi har, och då inte bara som specialister utan också som allmänjurister.

– Har de inte funnits en attityd hos äldre jurister av att, vi håller det bland oss själva för dom andra begriper ändå ingenting?

– Ja, och sedan har det funnits en del av inställningen att journalister och medierna är ute efter att hänga oss. Att antingen är dom ute efter vårt blod eller också efter våra timmar som vi annars kan fakturera väldigt mycket för. Och att det inte finns någon som helst fördel med att journalister kontaktar oss, för man får bara skit.

– Du har skrivit böcker, du skriver ibland krönikor i Dagens juridik och du är fast krönikör i Dagens Nyheter. Och nu ska du börja skriva för Para§raf, det måste vara toppningen av alltihop för dig?

Det blir tyst i luren under några sekunder innan Mårten börjar skratta och säger:

– Ja, så är det naturligtvis. Nu pikar jag och kan lägga ner min penna för gott, för bättre än så här blir det ju inte.

I morgon 12.00 publicerar vi den första artikeln av Mårten Schultz.

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.