Prioritera brottslighet

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Nu har rikspolischefen skickat brev till landets länspolismästare om att de ska prioritera åtgärder mot personer som inte gjort något brottsligt.

Det handlar om asylsökande personer som har fått avslag och som därmed ska avvisas. Ja, om nu allt gått rätt till så visst ska de avvisas. Men dels vet vi via ett otal ärenden som uppmärksammats, att vi inte länge kan lita på Migrationsverkets beslut. Och dels är detta krav på prioritering minst sagt underlig.

Ska utgå från polislagen

Rimligen är det så här: Landets länspolismästare prioriterar brottslighet. Och försöker efter förmåga förebygga och förhindra brott i första hand, så som polislagen föreskriver. Därtill utreda och lagföra brottslingar som begått brott.

Alltså, de ska följa de lagar och bestämmelser de har att gå efter. Och för oss som betalar deras löner via våra skattepengar så tycks det vara en vettig prioritering, även om polisen av idag alltför sällan lyckas.

Men nu skriver alltså landets högsta polischef till samtliga lokala polischefer och kräver att de ska prioritera åtgärder mot människor som inte begått något brott. Förhoppningsvis gör länspolismästarna som de uppenbarligen ofta gör med direktiv från Bengt Svensson, läser det och kastar det i papperskorgen. För att därefter understryka för sina polisbefäl att man ska följa polislagen, vilket innebär att man inte ska prioritera åtgärder mot människor som inte gjort sig skyldiga till något brottsligt.

Förtroendet för polisen

Det här handlar inte sällan om familjer som svenska medborgare har hjälpt till att gömma. Familjer som gömmer sig och inte kan vistas utomhus dagtid för att de då riskerar att bli upptäckta. Som alltså väljer ett sådant liv framför att skickas tillbaka till ett ovisst öde.

Vi har sett på tv vad som händer när de blir upptäckta. Folk samlas och protesterar, gamla och unga som lärt känna familjen finns där. Några gråter. Ofta skolbarn som haft barn från familjen som skolkamrater.

De här svenskarna som protesterar vet att den här familjen utgörs av bra skötsamma människor, som är livrädda för att skickas tillbaka. Kanske för att de tillhör ”fel” etnisk grupp. Eller har ”fel” religion. Eller för att fadern eller någon äldre son vägrat delta i det landets anfallskrig eller terror mot den egna befolkningen – och därmed riskerar dödsstraff.

Vad innebär sånt här för folks förtroende för den lokala polisen? Det förtroende som polisens arbete i övrigt står och faller med.

Det otäcka är att det luktar Sverigedemokraterna om det hela. Alltså att det viktigast av allt är att kasta ut invandrare. Men oavsett om rikspolischefen Bengt Svensson har sina politiska sympatier hos det partiet eller inte, så bör han snarast avsättas. Så här kan det inte få fortsätta.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.