Legalknarket dödar

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Nu är vi där, fler dör i Sverige av den legala narkotikan Metadon och Subutex än av heroin. Kort sagt – den legala statliga narkotikan dödar.

Vi har vetat länge att det är så här i olika delar av världen, Irland är bara ett exempel. Och tendenserna har funnits på en del orter i Sverige en tid. Nu gäller det alltså även för Sverige som helhet.

Många narkomaner som får ut de tunga narkotiska drogerna Metadon eller Subutex säljer det och köper ”sin drog” heroin. Och de som köper statens legalknark på gatan överdoserar till och från – och avlider.

”Överdosering” behöver inte betyda en speciallt stor dos. Om personen ifråga varit utan Metadon och Subutex en tid, och sedan går direkt på den dos han eller hon brukar ta dagligen, så kan det räcka för att åstadkomma ett akut dödsfall. Varför? Därför att det här handlar om väldigt tunga narkotiska droger som kroppen inte klarar av utan en succesiv tillvänjning.

Gratis hårdvaluta

Uttryckt på annat sätt: En del narkomaner får gratis ut hårdvaluta i form av legalt statligt knark som de omsätter i heroin.

– Men många klarar av att sluta med hjälp av Metadon eller Subutex, brukar de troende anföra som argument för den här verksamheten.

Frågan blir då: Till vilket pris?

Och – för var och en som slutar med hjälp av det här legalknarket är det minst tusen som slutat utan dessa tunga droger.

KRIS – Kriminellas Revansch I Samhället, har många medlemmar som tidigare varit tunga narkomaner, och därmed vet in på bara kroppen vad det handlar om. De uttrycker sina erfarenheter så här:

– Narkomaner behöver hjälp med att sluta knarka, inte med att fortsätta.

I slutet av 60-talet hade vi legalförskrivning av narkotika. Det gick åt helvete. Nu är vi där igen i form av legalförskrivning av Metadon och Subutex [-]– och det går just nu åt helvete. Hur länge ska det här få fortgå?

 

En helt annan sak – men nog så vikitig, rättsstatens tvångsmedel. Och då inte minst vilka som ska få besluta om buggning. Jag rekommenderar varmt Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlbergs senaste alster, som finns att läsa här.

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.