Vi hänger ut dem

Av Dick Sundevall 2012-11-01

Idag hänger vi ut en näthatare i en debattartikel som publiceras 12.00. Det blir den första men inte den sista. De tål inte ljuset – därför belyser vi dem.

Näthatet har nu passerat alla gränser. Unga tjejer trakasseras så till den grad att de begår självmord och olika sajter måste stänga ner sina kommentatorsfält.

Vi på Para§raf har tvingats att flytta våra gränser för vilka kommentarer som publicerats. Från början satte vi gränsen vid rasism och kränkningar mot namngivna personer som kunde leda till åtal. Tyvärr räckte det inte.

Vi censurerar spyor

I Quick-debatten fick vi kommentarer som jag benämner som ”spyor”, utan annat syfte än att osakligt spy galla över någon person som fått en debattartikel publicerad hos oss.

Vi beslutade att dessa inte kunde publiceras, då de skulle hindra vettiga diskussioner. Därmed har vi satt en mer luddig gräns, vilket är olyckligt – men nödvändigt för inte bli tvungna att stänga ner möjligheterna att kommentera.

Nu hänger vi ut dem

Idag går vi ett steg längre. Klockan tolv hänger vi ut en av de värsta näthatarna, Desirée A Schein. Ägnar man sig åt att på olika infernaliska sätt förstöra andras människors liv och gömmer sig bakom olika pseudonymer, så tål man i likhet med andra kryp inte ljuset. Nu är det nog – nu börjar vi belysa och hänger ut de värsta med namn och bild.

Gör vi därmed något olagligt? Nej, vi anklagar dem inte för att ha gjort något brottsligt. Det får andra bedöma. Gör vi något oetiskt? Inte som vi ser det. Vi låter dem bara smaka på sin egen medicin. Förhoppningsvis får vi dem att därmed förstå det gamla uttrycket: Behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Och slutar de att förfölja, trakassera och svartmåla namngivna personer, riskerar de inte att bli uthängda.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.