Att köpa röster

Av Dick Sundevall 2014-07-06

Snart är det riksdagsval igen och därmed dags för de politiska partierna att försöka köpa så mycket röster som möjligt.

För varje val (jag har varit med länge) blir partiernas betalningsmedel i form av vallöften alltmer slätstruket – och alltmer lika. Nu har det slagits något av ett rekord när det gäller akutsjukvården. Så här formulerar Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna sina löften:

Socialdemokraternas formulering:

Det är oacceptabelt att människor ibland tvingas vänta uppemot 8-10 timmar för att få vård på en akutmottagning. Det är slöseri med människors och vårdens resurser. Målet måste vara att alla patienter som tvingas besöka akutsjukvården omedelbart får en kvalificerad diagnos och ett besked direkt om förväntad behandling och när och var man beräknas få vård.

Ska behandlingen ske på akutsjukhuset bör ett rimligt delmål vara att ingen ska behöva vistas mer än 4 timmar på en akutmottagning. Inom denna tid ska patienten ha blivit behandlad och hemskickad, inskriven på annan klinik eller hänvisad till annan vårdnivå.

Sverigedemokraternas formulering:

Det är oacceptabelt att människor ibland tvingas vänta uppemot 8-10 timmar för att få vård på en akutmottagning. Målet måste vara att alla patienter som tvingas besöka akutsjukvården omedelbart får en kvalificerad diagnos och ingen ska behöva vänta mer än 4 timmar på passande vårdinsats. Med andra ord ska patienten inom denna tid ha blivit behandlad och hemskickad, inskriven på annan klinik eller hänvisad till annan vårdnivå.

Hur då?

Det här är en typ av vallöften som alla kan instämma i. Men hur ska då det här åstadkommas? Ska det byggas fler sjukhus? Nej, det har ingen utlovat. Ska det utbildas fler läkare, sjuksyrror och biträden? Inte vad jag har hört.

Och om det ska göras, hur ska det i så fall finansieras? Kanske är tanken att öka på arbetskraftsinvandringen i form av färdigutbildade utländska läkare, sjuksyrror och biträden? Det skulle kosta skattebetalarna betydligt mindre, för då skulle något annat land ha bekostat såväl deras utbildning i grundskolan som deras vidareutbildning.

Är det möjligen så Sverigedemokraterna har tänkt sig att lösa problemet? Eller har de tänkt att lägga hela kostnaden på blåögda infödda svenska skattebetalare?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.