Nu räcker det!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Återigen har den högsta polisledningen i Sverige visat att man inte klarar av sitt jobb. Man satsar speciellt på ett område –[-] och då blir det än värre.

Rikspolisstyrelsen beslutade i början av året att man skulle göra en storsatsning på vardagsbrott, som till exempel misshandel, skadegörelse och inbrott.  Utvärderingen så här långt visar att antalet brott av det här slaget som gått vidare från polis till åklagare är lägre än motsvarande period 2011, och ännu lägre än 2010. Storsatsningen som beslutades uppifrån har alltså resulterat i att det blivit än värre!

Varför blir det så här?

Kan tänka mig några sannolika förklaringar:

1. Det som går ut från högsta polisledningen når aldrig ner till fotfolket, på grund av att polisorganisationen har så många byråkratiska mellanled.

2. Men bryr sig inte längre på lokal nivå. Utan bestämmer sig kanske för att istället prioritera sexbrott, rån, mord och dråp – vilket i och för sig inte är någon dum idé.

3. I ren desperation saboterar man medvetet direktiven från högsta ort för att äntligen få bort den nuvarande rikspolischefen Bengt Svensson. Det är det mest troliga alternativet. För hur mycket landets högsta polischef än gör bort sig i olika sammanhang, så sitter han av någon outgrundlig anledning kvar.

Förhoppningsvis begriper man på justitiedepartementet till slut att det inte kan fortsätta så här och avsätter honom. Eller kan det vara så raffinerat att man spar det tills det blir valår, för att då kunna bjuda väljarna på denna karamell?

Rent partipolitiskt skulle det inte vara så dumt tänkt, för det skulle ju bli väldigt uppskattat såväl bland den överväldigade majoriteten av landets poliser som bland allmänheten. Men det är ett högt spel då det innebär att antalet uppklarande brott hela tiden minskar – trots att antalet polis har ökat.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.