Vad är trygghet?

Av William Eriksson 2012-10-18

Hur trygg kan man egentligen känna sig under en promenad hem från krogen en tidig lördagsmorgon? 

Är man tryggare i en taxi? Eller är risken lika stor att chauffören är sadist som att bli misshandlad på öppen gata.

Antalet våldsbrott är många i Stockholm. Särskilt i närheten av Stureplan under helgnätterna. Detta trots att polisen spärrar av en stor del av Sturegatan från biltrafik samtidigt som de parkerar en av sina egna husbilar i korsningen. Uniformerade poliser syns till både här och där. Men är det så vi vill ha det?

Mer civilare

Att uniformerade poliser finns på plats plus ett stort antal ordningsvakter är självklart bra. De visar att de finns där och bevakar situationen. Men vore det kanske inte bättre om de ibland var icke uniformerade. Om de kunde smälta in lite mer bland vanligt folk. Civilare helt enkelt. Är det inte där vi vill ha dessa civilare? Istället för att dessa skall åka på E4:an södergående och jaga fortkörare.

Min teori är att fler civila poliser i områden med mycket folk skulle göra dessa platser tryggare. Så fort du inte ser ”hen” i blå uniform kan du som våldsverkare känna dig trygg. Ingen snut i närheten är lika med fritt fram. Med civilare bland folket kanske det rent av är en snut du ger dig på. Jag är kluven i frågan men tror ändå att fler civila poliser i stora folksamlingar och även på mindre befolkade platser skulle öka tryggheten i stan. 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.