Fridlysta tjänstemän

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Hur kom det sig att Jeanette Eriksson kunde våldtas av sin morfar under hela sin uppväxt, utan att någon grep in?

Den ena efter den andra tjänstemannen insåg att något var väldigt fel, men ingen ingrep. Vi sex års ålder hade hon våldtagits frekvent under flera år så till den grad att hennes ben fastnade i kramp! Men inga åtgärder.

– Benen fastnade i samlagsställning, säger Jeanette.

Klockan fem gick de hem

I papperen finns anteckningar om att man misstänker morfadern för att förgripa sig på henne, men ingen gör något. Psykologer, läkare, barnavårdsmän och socialsekreterare undersökte henne och pratade med henne. Med tiden började man misstänka att morfadern inte var hennes morfar, utan hennes far. Och att han fått henne med sin dotter. Fortfarande inga åtgärder.

Alla inblandade tjänstemän, och de var många, insåg att något hemskt rimligen pågick i hemmet – men ingen grep in. Klockan fem gick de hem till familjen, åt middag och tittade på tv. Och klockan åtta var de på jobbet nästa dag. Varje månad fick de sin lön. En lön som vi andra betalade via skatten.

Idag, vid 51 års ålder, kämpar Jeanette fortfarande med att försöka få ordning på tillvaron. Men den behandling som minskar spänningarna i hennes kropp och kan hjälpa henne, vägrar kommunen att betala för. Själv har hon inte råd.

Tjänstemännens bristande ansvar

Gång på gång kommer sånt här fram, även om det inte alltid är lika fruktansvärt som det som Jeanette blev utsatt för. Och gång på gång resulterar det i samma sak – i ingenting. Inga tjänsteman behöver ta konsekvenserna. Ingen avskedas. Ingen omplaceras. Ingen varnas ens. De fortsätter att få ut sin lön, som vi betalar för att de ska ingripa när något är helt fel.

Blir någon anmäld så är det andra tjänstemän som kommer fram till att inget kan bevisas och att ingen har gjort något direkt fel. Nej, gör man inget så…

Det är dags att inse att vi har lagar om tjänstefel och grova tjänstefel. Lagar som inte bara ska utgöra någon slags dekoration. Den signal som sänds ut idag är glasklar: Du som är tjänsteman, och anställd av kommunen, landstinget eller staten, behöver inte ta något som helst personligt ansvar.

Tror någon att det är en tillfällighet att de nämndemän som nu orsakat stort mänskligt lidande och enorma kostnader genom att de varit jäviga – är just tjänstemän? Tror någon att det är en tillfällighet att dessa tjänstemän inte tagit sitt ansvar?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.