Bradley Manning – 1000 dagar i häkte

Av Nina Silventoinen 2013-02-23

Bradley Manning greps i maj 2010 misstänkt för att ha varit den som läckte videoklippet där amerikanska soldater skjuter ner obeväpnade civila i Bagdad. Rättegången mot honom har gång på gång skjutits upp och idag har han suttit häktad i 1000 dagar.

I nästan ett års tid satt Manning isolerad under tortyrliknande förhållanden på Quantico i USA. Militären försöker med alla medel förhala och tysta ner ärendet, men stödet från allmänheten är stort. Otaliga demonstrationer och namninsamlingar anordnas med jämna mellanrum, både i USA och internationellt. Pengar doneras världen över för att täcka hans advokatkostnader, som vi det här laget blivit enorma.

Para§raf publicerade i april en artikel om Bradley Manning. Då var det sagt att rättegången skulle starta under hösten 2012. Idag vaknar Manning upp till sin 1000e dag i fångenskap. Samtidigt planeras flera stora events världen över för att belysa händelsen; demonstrationer, konserter, vakor med mera. Rättegången har gång på gång skjutits upp och den senaste uppdateringen gör gällande att den beräknas börja den 3 juni. Det innebär då att Manning suttit fängslad i över tre år, innan rättegången överhuvudtaget har börjat.

 

Den tidigare artikeln om Bradley Manning finns att läsa här: Bradley Manning – terrorist eller hjälte


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.