Stallo

Av Nilsson-Larancuent 2013-03-06

Personer försvinner tillsynes spårlöst i Sverige. Boken Stallo berättar en hemlighet de norrländska skogarna hållit gömd i generationer.

Knappt 600 sidor av spänning, men detta är inte en vanlig thriller, utan här tar Stefan Spjut vara på en lång tradition av svenska sagor från förr. I Stallo döljer nämligen de norrländska skogarna en hemlighet som hållits gömd i generationer. Tomtar och troll är inte bara något påhittat utan visar sig vara en av de mörkaste sanningarna vi har i vårt avlånga land.

Naturfotografen Gunnar Myrén tog för många år sedan en bild där något som bara kan beskrivas som ett troll rider på en björnrygg. Hans vuxna barnbarn Susso har blivit smått besatt av att hitta en lösning till gåtan. Men hennes nyfikenhet gör att de som till varje pris vill skydda vissa hemligheter, försöker röja henne ur vägen.

Vanligtvis vill vi ha ett högre tempo, Stefan Spjut tar nämligen god tid på sig innan berättelsen verkligen tar fart. Men det fungerar. Skickliga miljöbeskrivningar, djupa tillika mångsidiga personporträtt och inte minst den där underliggande känslan av att hotet aldrig är långt borta – allt detta gör att man läser vidare. Hotet är något man inte riktigt förstår sig på, men som ändå är verkligt. Ibland alltför verkligt. För det är ett modernt Sverige som läsaren möter i Stallo. Och i det moderna Sverige försvinner årligen flera personer, tillsynes spårlöst. Frågan är om några av alla försvinnande kan härledas till de gamla sagornas verkliga förlagor där tomtar, troll och annat små skrymt existerar enligt sina egna regler?

Författare: Stefan Spjut
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2012

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.