Havsmannen

Av Nilsson-Larancuent 2013-09-10

Författaren Carl-Johan Vallgren har kallat sin bok Havsmannen en miseryroman och recensenterna Nilsson[&]Larancuent håller med. En mycket läsvärd bok skriven i en rå och nedstämd ton.

Carl-Johan Vallgren har i en DN-intervju kallat Havsmannen för en miseryroman och vi kan inte annat än att hålla med. Vill man ligga i hängmattan en varm sommardag och bli på gott humör så är inte denna bok att rekommendera. För detta är en dyster skildring av två syskon där storasystern Nella har vigt sitt liv åt att skydda sin lillebror Robert från såväl alkoholiserade föräldrar, som brutala mobbare i skolan vilka ägnar sin tid åt att bränna ihjäl djur.

Tonen är mestadels hårdför och nedstämd, men med jämna mellanrum skiner hoppet igenom. Skildringen av kärleken mellan de två syskonen som bara har varandra ger stundom känslor av värme och ömhet hos läsaren, samtidigt som ilskan sjuder inombords över allt de tvingas genomlida. Man läser och hoppas innerligt att det på nästa sida ska ordna sig för dem, men istället förvärras deras situation. Till och med när en minst sagt speciell hjälte dyker upp, vrider det sig inombords när det framkommer vad han tvingas genomlida.

Havsmannen är en orgie i mänsklig elakhet, men till skillnad från andra typer av romaner där ondskan framträder i form av en galen seriemördare som löper amok, handlar det här om en vardaglig grymhet – om än osedvanligt rå. Denna typ av socialrealistisk skildring är också bokens styrka, närheten till det alldagliga gör att läsaren emellanåt ryggar tillbaka samtidigt som man nästan desperat vill veta syskonens öde. Men undvik som sagt denna bok om du vill hålla humöret uppe, spara den istället till en höstdag då regnet öser ner och livet känns för jäkligt. Då befinner du dig antagligen redan i rätt sinnesstämning för att fullt ut kunna njuta av Carl-Johan Vallgrens senaste verk.

Författare: Carl-Johan Vallgren
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2012

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.