Mamma försökte

Av Nilsson-Larancuent 2013-03-06

I en av novellerna blir tre våghalsiga ungdomar levande begravda under en lavin när de är på en extrem skidsemester i Iran. Mer berättar vi inte, men det är bra – riktigt bra. Recensenterna uppskattar att Jens Lapidus i novellsamlingen Mamma försökte inte moraliserar eller fördömer.

Stockholm noir, Jens Lapidus egen litterära krimgenre – från kriminalromaner, till en seriebok och nu ger sig den bästsäljande författaren in i novellernas värld. Även om det är bra, så är det mesta sig likt. Berättelser om den sedvanliga girigheten, hatet och rädslan präglar denna samling, men där skymtar även något nytt.

Den bästa av hans alster är faktiskt den när Stockholms mörka baksida lämnas till förmån för Iran. Tre våghalsiga ungdomar blir levande begravda under en lavin när de är på en extrem skidsemester. Mer berättar vi inte, men det är bra – riktigt bra.

De övriga novellerna är nog mest intressanta för dem som läst Lapidus trilogi med Snabba cash, Aldrig fucka upp samt Livet deluxe – flera av karaktärerna återkommer nämligen nu för att stå i centrum. Även om man inte behöver ha läst böckerna för att det ska bli intressant så hinner huvudpersonerna av naturliga skäl inte få något riktigt djup.

Romanen kräver som sagt oftast mer utrymme än vad novellformen har att erbjuda, men Lapidus lyckas destillera ner det mest essentiella som behövs för att hålla spänningen uppe. Problemet är att spänningen ofta inte håller hela vägen, den till genren tillhörande vändningen på slutet blir oftast alldeles för uppenbar eller saknas helt. Dock är det fortfarande läsvärt. Det som vi uppskattar mest med Lapidus författande finns nämligen kvar, och det är att han inte moraliserar eller fördömer. De kriminella huvudkaraktärerna är inte per automatik avskum som arbetar i ondskans namn, utan de är så mycket mer – precis som i verkligheten är ingen rakt igenom illasinnad.

Författare: Jens Lapidus
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2012


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.