Inga garantier

Av Carlos Paulsson 2013-03-13

– Vill man ha garantier får man köpa en brödrost.

Ja, det uttalandet fällde Micael Säll Lindahl angående kritiken mot Nationella insatsstyrkans (NI) insats vid rånet i Umeå 2008.

   Jag håller med Lindahl och menar likt honom att gärningsmännen sätter ribban på hur det hela kommer att utspela sig när kontakten mellan gärningsman och polis väl sker.
   Debatten angående NI:s verksamhet i Veckans brott igår förde tankarna till de gamla KU-förhören mellan Anders Björck och Carl Lidbom från -89. Speciellt när Leif GW gravade till och tyckte Rikskriminalpolischefen Klas Fribergs argument kring sekretessen kring NI var ”trams”. Diskussionen var het, och viktig.
   För mig är NI:s verksamhet självklar. Anser SäK att de behövs i deras verksamhet så finns det ingen anledning att käfta mot det. Ge dem 50 man till, jag skriver på. Hoten mot rikets säkerhet lär ju inte minska i framtiden och att NI:s insatser kring just terrorbrott är få, ska vi istället skatta oss lyckliga för. När det väl kommer till kritan och det smäller till. Så är jag övertygad om att befolkningen skulle tacka högre makter för att det finns poliser, som är utbildade för att hantera en verklig händelse av en normal persons mest otänkbara  mardröm.
   Dock gillar jag GW starkt. Han besserwisser-style är charmigt skön på ett sätt, även  om jag ibland anser att han är ute och seglar.  Vi ska välkomna kritisk granskning. Inte till överdrift men till viss mån. Jag granskas heller av GW än av andra som inte har någon som helst koll kring polisiär verksamhet. Vi får inte glömma att GW stod upp för polisen angående skottlossningen i Södertälje där många ville ha det till polisens fel.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.