Placerat kokain?

Av Dick Sundevall 2013-05-25

Flera advokater i den stora kokainrättegången har ställt frågor med inriktningen att nio kilo kokain skulle kunna ha placerats av polisen i en av ensamseglaren Mauritz Andersson båtar. Kan det vara möjligt? Ja, det kan faktiskt vara så, säger advokaterna.

Varför skulle i så fall polisen göra det? Mauritz Andersson var ju redan gripen på bar gärning med 1,2 ton kokain i en annan båt. (Uppgifter i olika medier om 1,4 ton är inklusive emballage.)

/wp-content/uploads/content/rattssakerhet/placerat-kokain/Tobias.PNG– Därför att dessa nio kilon var avgörande för att få målet till Sverige, säger Jonas Oredssons försvarare Tobias Enochson, bilden till vänster. Maurits Andersson greps av fransk polis, och fransmännen ville åtala honom där. Hade så skett hade troligen ingen annan blivit åtalad. Genom det här beslaget hamnade alltihop i Sverige.

Legat i båten i över ett år

Kokainet påstås ha legat i en av Mauritz Anderssons båtar i en fritidsbåtshamn i Göteborg från någon gång under år 2008 till juni 2010. Båten är en 50 fots segelbåt med namnet Gloria, se bilden nedan. Den 15 juni 2010 klockan 21.30, ska två poliser ha hittat de nio kilona kokain ombord på Gloria. Dessa nio kilo ska Mauritz Andersson ha smugglat till Sverige 2008, enligt åklagarna.

/wp-content/uploads/content/rattssakerhet/placerat-kokain/BatenHelbild.png

Väckt misstankar

Det som väckt advokaternas misstankar är flera faktorer:

  • Mauritz Anderson hade under den här perioden ont om pengar och lånade bevisligen stora som små summor, från vänner och bekanta. Varför skulle han göra det om han hade kokain gömt i båten, som på gatan var värt cirka 40 miljoner kronor? Och som han snabbt hade kunnat sälja till en eller flera mellanhänder för 20-25 miljoner.
  • Under de här åren hade båten varit till uthyrning och försäljning. Mauritz Andersson hade själv ordnat med visningar och även anlitat andra för att göra det. Två svenska undercoverpoliser hyrde i perioder båten under 2009 och 2010, och har då bott i den.
  • Det hade dessutom, den 13 januari 2009, varit ett av polisen dokumenterat inbrott i båten. Inbrottstjuvarna hade då slitit ut olika föremål ur skåp och lådor.
  • /wp-content/uploads/content/rattssakerhet/placerat-kokain/UtrymmetOppet.pngKokainet var inte gömt nere i skrovet, utan låg öppet under Mauritz Anderssons sovplats. Det var bara att lyfta på en lucka under kojen i förpiken så ska kokainet ha legat där i ett synligt utrymme, enligt de poliser som hittade det. Se bilden till höger.
  • Nio kilo kokain innebär att det är ett av de största enskilda kokainbeslagen någonsin i Sveriges. Men det var inga knarkhundar som nosade upp kokainet. Och det finns ingen utförlig dokumentation av hur upptäckten av kokainet gick till.
  • Inga tekniker undersökte båten när beslaget gjordes. De kom först dagen därpå, liksom en narkotikahund, men hittade då ingenting av värde. Och det finns inte ett enda foto av kokainet när det fortfarande finns i båten. Inte ens från en mobilkamera.

”Jävligt logiskt”

Mauritz Andersson har vid flera tillfällen frågat vem som lagt det där kokainet i Gloria. Han tycks vara mer upprörd över dessa nio kilo än över de 1,2 ton han ertappades med i en annan båt. Och han svarar vid ett tillfälle hånfullt i förhören att det ”är ju jävligt logiskt”, att kokainet skulle ha legat i hans båt sedan 2008. Polisens och åklagarnas tes är att han skulle ha glömt bort de här nio kilona kokain.

Den 27 augusti 2009 träffar Sören och Mona, som är två av polisens undercoveragenter, Mauritz Andersson där hans båt Gloria ligger förtöjd vid Lilla Bommen i Göteborg. Mötet slutar med att de hyr båten ”för att bo i den när de är i Göteborg”. De får hyra den från den 29 september 2009 till någon gång i mars-april 2010. De hade alltså tillgång till den i omgångar under cirka sju månader. Någon narkotika av något som helst slag hittade de dock inte i båten.

/wp-content/uploads/content/rattssakerhet/placerat-kokain/InteriorRuffen.png

Interiör båten Gloria. Det är polisen som tagit bilden och pilen pekar mot förpiken.

I förhör med polisens internutredningsenhet påstår dessa SSI-agenter att de inte letade i lådor och skåp i båten. I förhöret med Sören är det beskrivet så här:

De har inte letat efter något eller lyft på saker utan endast vardagligt plockat undan och städat efter sig. På frågan om de sett någon narkotika ombord svarade Sören nej, de har inte heller lagt någon narkotika i båten.

I förhöret med Mona berättar hon att uppdraget var att infiltrera för att försöka erhålla information av och om Mauritz Andersson. I förhörsprotokollet framgår också hur dessa två undercoveragenter, enligt Mona, agerade i båten:

De skulle ha Gloria för tillfälliga övernattningar i Göteborg. De sov i hytten längst fram där det fanns en dubbelsäng. De bäddade sängen men de lyfte inte på något. På fråga om de genomsökte Gloria svarade Mona nej, det ingick inte i deras uppdrag. Men de hade full access till båtens alla utrymmen. På fråga om hon eller Sören sett narkotika i Gloria svarar Mona nej, På en direkt fråga om någon av dem placerade narkotika i båten svarar hon också nej.

Samarbete med amerikanska DEA

Mauritz Andersson sambo har ställt den direkta frågan till en av poliserna, Sören, om det var han som hade lagt kokainet i båten? Hon har i senare i förhör berättat att Sören och hans kollega Mona, blev ”stirriga” när hon hade ställt frågan.

– Min personliga uppfattning är att antingen har kokainet aldrig legat i båten, vilket skulle förklara varför inga foton eller annan dokumentation finns som visar det, säger Tobias Enochson. Det andra alternativet är att det planterats där. Då behöver det ju inte vara svensk polis som gjort det. Med tanke på det nära samarbete som förevarit med bland andra DEA, så finns det ju en rad möjligheter till hur kokainet hamnade i båten.

/wp-content/uploads/content/rattssakerhet/placerat-kokain/MartinCullberg3-1.jpgMauritz Anderssons advokat Martin Cullberg, bilden till vänster, menar att det här beslaget, är det mest besynnerliga i målet:

– Det var ju den där lilla slumpen som fick målet till Sverige.

– Menar du att kokainet alltså skulle kunna vara placerat där i båten Gloria?

– Ja, den teorin har jag framfört. Att det kan ha placerats där både av polisen och av andra kriminella. Och då kommer invändningen att varför skulle polisen ha placerat knarket på båten och hur skulle polisen ha kunnat ha tillgång till så mycket som nio kilo kokain?

– Ja, det kan man väl fråga sig?

– Men om man nu ska placera knark där, varför inte ta i ordentligt? Och det har ju gjorts internationella beslag i målet på över ett ton. Om man då samarbetar med DEA som man har gjort i det här målet, så är det ju rimligen inga svårigheter att få tillgång till ett sånt parti från dom och lägga dit det. Jag säger inte att det har gått till så, men att möjligheten finns. Det har ju hänt tidigare i internationella sammanhang.

– De två SSI-agenterna som har haft tillgång till båten Gloria, påstår att dom inte genomsökt båten. Har du någon kommentar till det?

– Det är ett löjeväckande påstående. Dom bodde ju inte där av rekreationssyfte, säger Martin Cullberg. 

”Sånt har hänt förr”

En som har haft en extraordinär insyn i hur polisen kan arbeta med sådana här fall är Peter Rätz, eftersom han under nio år arbetade som infiltratör åt polisen. När jag på krångliga vägar får kontakt med honom, frågar jag:

– Är det enligt din erfarenhet möjligt att dessa nio kilo kokain kan ha placerats i båten av svensk polis, eller utländsk polis som de samarbetat med?

– Ja absolut. Sånt har hänt förr. Men det kan ju också ha varit en infiltratör som har placerat det där, på polisens direktiv. Men i så fall har man hela tiden haft span på både honom och båten.

[-]– Kan det också vara så att det aldrig har funnits på båten, utan att man bara påstått att man hittat det där?

– Visst, men jag tror inte det. Var det inte så att polisen först rapporterade om att man beslagtagit 1,4 ton kokain på hans andra båt. Men sedan visade det sig vara 1 391 kilo. Alltså nio kilo mindre. Men jag tror hur som helst att det där kokainet hade placerats i båten. Och i varje fall funnits där under några timmar, säger Peter Rätz.

Fler artiklar om kokainmålet finns att läsa här.

 

Prenumerera på Para§rafs Nyhetsbrev

   Nyhetsbrevet mejlas ut varje måndag och innehåller bland annat extramaterial som inte publiceras på sajten. Du prenumererar utan kostnad här: Nyhetsbrevet.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.