Början på allt

Av Nina Silventoinen 2013-03-22

Petter har kallats för den svenska hip-hopens grundare. Med debutalbumet Mitt sjätte sinne sparkade han upp dörren för svensk rap, en musikstil som inte alltför ofta hördes i etern. I dagarna släpper han sin åttonde skiva, Början på allt, som sammanfattar de femton år som gått. 

Efter medverkan i bland annat tv-succén Så mycket bättre och som coach i talangshowen The Voice är han idag en välkänd person hos den bredare massan och en förebild för många unga.

Förutsättningarna för att bli en legend inom svensk hip-hop var inte de bästa. Sedan barnsben tampades Petter med både dyslexi och ADHD. Att komma från en akademisk familj och samtidigt brottas med läs-, skriv- och koncentrationssvårigheter gjorde skolgången svår och han kände sig utanför. Hans äldre bror introducerade honom för hip-hopen och via Fryshuset fann han gemenskapen och kärleken till musiken.

Fryshusgenerationen

Uppvuxen upp på Södermalm, bara ett par hundra meter från dåvarande Fryshuset gjorde att den då 13-åriga Petter Alexis Askergren sökte sig dit.

– Det blev där man hängde och träffade polare. Det var en lokal samlingspunkt, säger Petter när vi efter mycket om och men äntligen får till ett möte.

/wp-content/uploads/content/portratt/borgan-pa-allt/PetterGestikulerar.jpg

Foto:      Carolina Mendoza Gordillo

Det stundande skivsläppet och en pågående Sverigeturné med Ison & Fille gör att han har ett pressat schema, vilket också märks tydligt. Folk kommer och går på det lilla kontoret och hans mobil, som är på ljudlöst, blinkar till otaliga gånger under intervjun. Anledningen till att han tagit sig tid att klämma in vårt möte är för att Fryshuset och dess verksamhet är, än idag, någonting som han verkligen brinner för:

– Fryshuset har betytt väldigt mycket för mig, förklarar Petter. Stora delar av min identitet grundades på nåt sätt där. Jag tillhör den ”äldre Fryshus-generationen”. Det var där jag kunde utveckla mitt intresse för musik och kultur rent allmänt.

Klassens clown

Utöver musiken arbetar Petter idag med att lyfta fram ungdomsfrågorna och håller ofta föreläsningar runt om i landets skolor. Där pratar han om sin väg, hur musiken och böckerna formade honom – och stakade ut hans väg i livet.

– Jag var ju inte direkt klassens stjärna, utan snarare klassens clown, förklarar Petter med ett snett leende. Jag hade stora problem i skolan. Det var stödsvenska, talfröken och usla betyg.

Att det var just musiken som skulle bli hans framtida levebröd var inte det mest självklara. Både hans far och äldre syster är arkitekter, medan hans bror arbetar som tecknare.

– Vi var mer en ”måla-kladda-rita-familj”. Ingen musik alls. Mamma sa att ingen av oss var speciellt musikalisk, minns Petter.

Hyperbeteende

Han funderar en stund och förklarar sen att det förmodligen var därför han började med musiken relativt sent. Istället för trummor och gitarr som han själv önskade, blev det fiol i kommunal musikskola.

– Där gick jag i typ en vecka innan jag tröttnade. Jag var mycket så som person, och är än idag. Under uppväxten har jag provat i stort sett varenda sport som finns. Betalat medlemsavgift, fått en lagtröja, velat bli världsmästare första veckan, andra veckan tröttnat, tredje veckan slutat. Sedan börjar jag på nåt nytt.

Han förklarar att kärleken till musiken är det enda som han aldrig tappat, till skillnad mot det varierande sportintresset.

– Typiskt hyperbeteende. Jag måste ha klara mål och det har jag med musiken. Om jag ska spela in en skiva då vet jag, i april släpper jag skivan. Om jag ska träna, måste det var med ett mål; springa det där loppet, bestiga det berget. Jag kan inte bara träna för tränandets skull. För mig känns det meningslöst. Det måste finnas ett klart mål, för då kan jag sen bocka av det. Hela mitt liv är fullt av listor, som jag bockar av. Du är också bara ett kryss, säger han och skrattar.

/wp-content/uploads/content/portratt/borgan-pa-allt/PetterNina.jpg

Engelska texter

När han i tonåren började rappa och skriva egna texter var det på engelska. På frågan om han någonsin släppt något på engelska, skrattar han och säger:

– Det finns en del inspelat men jag kommer ta livet av mig om något av det materialet kommer upp till ytan! Det var så fåniga och banala texter. Man skrev texter utifrån att man ville låta som en amerikan, så man använde sig av deras uttryck och slang vilket gjorde att det blev rätt naivt på nåt vis.

Komvux blev en nystart

Efter avslutad grundskola, diverse ströjobb som diskare, städare och modell var det till slut Komvux som blev en nystart för Petter.

– Studieupplägget med kortare dagar funkade för mig. Jag orkade hänga med. Jag kunde plugga bättre under de premisserna. Det här var nog första gången jag blev seriös, studiemässigt.

Det var på Komvux han började snappa upp det svenska språket och då kom även tanken på att börja skriva svenska texter. Istället för att referera till amerikanska filmer och uttryck som de engelsktalande rapparna gjorde, plockade han meningar och uttryck från de böcker han nu börjat läsa och blandade det med sitt vardagsprat. På så sätt blev texterna betydelsefulla och han kunde få fram sina budskap.

– Där nånstans väcktes hela grejen med att ju mer jag läste desto mer ammunition hade jag till att skriva bättre texter. Den linjen blev väldigt tydlig för mig och så har jag fortsatt. Idag när jag föreläser i skolor och får frågan: ”Hur kan jag utveckla mitt skrivande?”, är svaret givet. Läs böcker!

Skrivandets helande kraft

Skapandet och skrivandet är något av terapisessioner för Petter, vilket även gestaltas i videon till låten Logiskt. Låten Krafter, från den kommande plattan, handlar om ADHD, en diagnos Petter fick i vuxen ålder.

– Med den låten försöker jag förklara mig själv för mig själv. Jag har gjort knasiga grejer som ibland resulterat i fantastiska saker, men andra gånger har det slutat precis tvärtom. I mitt fall, eftersom diagnosen kom fram så sent i livet, hade jag redan strukturerat upp min tillvaro på ett sätt som funkar för mig. Man blir bättre på det ju äldre man blir. Psykologen som gjorde utredningen kallade det för självmedicinering.

Sexton rader

/wp-content/uploads/content/portratt/borgan-pa-allt/PetterBokenHog2.jpgNär Petter började föreläsa på skolor insåg han vilket intresse det fanns för skrivandet och han vet av egen erfarenhet hur betydelsefullt det är. Han arbetar nu med en textbok som kommer ut i september. Titeln, Sexton rader, syftar på det mest klassiska formatet för verser i hip-hoptexter. Boken bygger på hans egna texter, där han bryter ned dem och gör en djupdykning med förklaringar och referenser.

– Varför jag skrev just så, hur jag tänkte, vad jag menade, vilken bok jag snodde den raden ifrån och så vidare. Har gjort det här för att försöka göra det så intressant som möjligt kring varje text och på ett pedagogiskt sätt för att få ungdomar att tycka det är en kul och intressant bok att läsa. Jag satsar inte på att det ska vara en bok som ska finnas i Pressbyråns pockethörna, den kan det, men mitt huvudsyfte är att framförallt få ut den till skolorna. Som ett alternativt läroverktyg för lärare.

”Kidsen är vår framtid”

Det har nu gått drygt 25 år sedan Petters ungdomstid i Fryshuset. Men återigen är han på olika sätt inblandad i verksamheten. Han har bland annat twittrat om att resa en staty som minne över den bortgångna grundaren, Anders Carlberg. Han har även skrivit förordet till Carlbergs bok, Mina förebilder och berättelser, där han försöker förklara hur viktig ungdomsverksamheten är.

– Kidsen är vår framtid, något som Anders Carlberg insåg tidigt. Jag försöker vara en förebild, visa att det går att vända ett handikapp och göra nånting bra av det, bara man får lite vägledning och hjälp på vägen.

I Petters fall var det stödet från familjen och att han via Fryshuset fann vägen som han kunde bygga stora delar av sin identitet på.

– Nu tror jag inte att det hade blivit en kriminell bana för mig. Men man vet ju inte vad som hade hänt om det inte vore för Fryshuset och för musiken. Jag hade ju ”förutsättningarna”, om man säger så.

 

Frysens barn

I artikelserien Frysens barn möter vi olika människoöden, som alla har en sak gemensamt – Fryshuset. Den här artikeln om Petter är en av många. Du hittar fler här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.