Vad gör försvarsmakten egentligen?

Publicerad 2013-03-23

Sverige torde rimligtvis vara det enda land i världen där en civil vakt med batong skyddar beväpnade soldater.

Sveriges befolkning bidrar i år med i runda slängar 40 miljarder kronor till försvarsmakten. För den summan förväntar sig nog de flesta ett något så när starkt försvar av våra gränser i en föränderlig värld.

   Därför blev nog många ganska förvånade när ÖB, Sverker Göransson i slutet av förra året går ut och tillkännager att vi vid ett angrepp bara kan försvara oss en vecka. En vecka för för en och halv procent av BNP årligen? En vecka? Och vem vet hur många miljarder som lagts på att få fram JAS-planen?

   Som om det här inte vore nog så sjukskriver Göransson sig i några månader efter uttalandet för någon form av utbrändhet. Initialt hävdade Försvarsmakten att det handlade om ”vinterkräksjuka” Att det skulle ha något med regeringens kritik av utspelet eller det efterföljande mediedrevet att göra förnekades å det bestämdaste av Göransson. Så här sa han till DN i en intervju:

– Det har aldrig funnits på kartan. Jag är precis tvärtom som person. Jag är uppväxt i pansartrupperna, vi fortsätter framåt tills det tar emot”

   En ÖB som fortsätter framåt tills det tar emot? Sen då? Är det den mannen vi ska luta oss emot i tider av kris?

   Det var inte bara regeringen och media som fann uttalandet märklig, även chefsåklagaren vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, Tomas Lindstrand reagerade. Lindstrand ville ta reda på om Göransson brutit mot någon sekretess när han gick ut och avslöjade vår försvarskapacitet. Som hjälp bad han Säpo att titta på det hela och sa att han skulle agera utifrån deras återrapportering.

   Skyltarna ovan sitter utanför Karlbergs slott, militärt skyddsområde och kunglig krigsakademi sedan 1792. Den är alltså tio år äldre än USA:s motsvarighet, West Point. Utanför slottet går en frysande Securitas-vakt. Sverige torde rimligtvis vara det enda land i världen där en civil vakt med batong skyddar beväpnade soldater. 40 miljarder kronor årligen och vem vet hur många frivilliga värnpliktiga, ändå lägger försvarsmakten ut bevakningen på entreprenad. Tomas Lindstrand behöver nog inte kontakta Säpo för att ta reda på om ÖB avslöjat något ingen vet.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.