Landsförrädare eller föredöme?

Av Dick Sundevall 2013-04-18

Tänk tanken att Sveriges framtida drottning Victoria en dag skulle meddela att nu ville hon inte längre medverka i det kungliga fjolleriet. Bilden visar drottning Kristinas abdikeringsbeslut. Hon valde att avsäga sig privilegiet att vara Sveriges drottning. Blev en fri självständig kvinna som tog sina mängder av böcker och drog söderut. Därmed blev hon en landsförrädare, enligt Aftonbladets krönikör Herman Lindqvist.

För mig är det inte en så helt främmande tanke att kronprinsessan Victoria en dag skulle välja att gå samma väg. ”Vickan” tycks ju vara den person i den där familjen som i varje fall har en normal IQ-nivå. Därtill avviker hon från resten av familjen genom att ha en varm mänsklig utstrålning. Kort sagt, på ett rent personligt plan gillar jag den där tjejen och önskar henne allt gott i livet.

   Men så är det ju det där med att hon inte själv får välja sina studier och sitt yrke. Inte själv får välja sin religion eller att bli ateist. Och inte lyder under samma lagar och regler som alla andra svenska kvinnor. Därtill är hon hela tiden påpassad av den mest inskränkta och fjolliga delen av den svenska journalistkåren.

   Kort sagt, Vickan borde befrias. Men eftersom de politiska partier, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, som har monarkins avskaffande på partiprogrammet, ligger lågt med den frågan för att inte förlora några enstaka röster – så måste det bli upp till henne själv att fixa det här. Och det kan hon göra. Hon kan avsäga sig det hela. Nu som kronprinsessa, eller om några år som drottning.

   Det var vad drottning Kristina gjorde 1654. Hon abdikerade fyra år efter att hon krönts till Sveriges drottning och blev katolik. Tog med sig alla sina böcker, och några lådor böcker till som den svenska krigsmakten lagt beslag på i utländska bibliotek, och drog till Vatikanen. I början blev hon en trofé för prästerskapet där men ganska snabbt fick de naturligtvis problem med henne. För hon var ju bevisligen en självständig stark kvinna. Att hon tycks ha haft sexuella förhållanden med såväl kvinnor som män gjorde sannolikt inte hennes närvaro mindre bekymmersam. Vad som i övrigt utmärkte drottning Kristina var att hon tycks ha varit mer beläst än något svenskt kungligt statsöverhuvud före eller efter henne.

   Enligt Herman Lindqvists senaste krönika i Aftonbladet ska drottning Kristina, i och med att hon abdikerade, ses som en landsförrädare. År 2013 ska vi alltså enligt denna ultrarojalist se en stark självständig kvinna som väljer att gå sin egen väg i livet som en landsförrädare. Det måste rimligen vara något av ett svenskt rekord i reaktionärt ställningstagande.

   Vickan borde göra detsamma. Herman Lindqvist behöver hon ju inte bekymra sig för. Han representerar ett utdöende släkte och höll på att få hjärnblödning av att Vickans lilla söta dotter döptes till Estelle.

   Dock finns det ett problem om Vickan nu skulle avsäga sig sin titel som kronprinsessa. Någon av hennes yngre syskon skulle kunna utses att ta över – och det skulle ju ingenting bli bättre av. Tanken att någon av dessa två skulle representera Sverige är för mig svindlande.

   Så det bästa blir väl att Vickan väntar tills hon blir drottning. Då skulle det rimligen bli en så stor sak att vi förhoppningsvis skulle kunna avskaffa den här gamla diktatoriska symbolen vi kallar kungahus. Hon skulle då kunna skriva ihop något i stil med:

Jag har beslutat att abdikera och försörja mig själv, istället för att hårt arbetande landsmän ska behöva göra det. Jag vill därtill leva mitt liv som en fri kvinna och naturligtvis lyda under samma lagar och bestämmelser som alla andra medborgare. Jag är demokrat och därmed är jag anhängare av alla människors lika värde, något som jag inte bara ser som tomma ord.
Men framförallt – tar jag det här steget för att befria min dotter Estelle. Hon ska inte behöva ha några som helst konstiga förpliktelser från sin barndom och framåt som inte andra små flickor i Sverige har. Hon ska själv kunna få välja sitt liv utan några speciella privilegier och utan några medeltida lagar och regler som begränsar hennes liv.

   Jag önskar dig Vickan, och din familj, allt gott i livet. Hoppas du en dag tar steget att befria dig själv och din dotter. Någon annan lär inte göra det.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.