Världskrig Z

Av Nilsson-Larancuent 2013-04-21

Vad händer när allt förändras – när allt ställs på sin spets. Vad händer om vi helt plötsligt inte har tillgång någon elektricitet? Hur hanterar vi återkomsten av gamla farsoter som sedan århundraden blivit utrotade? Vilka blir våra reaktioner om vi plötsligt inte har mat för dagen, eller ens rent vatten? Missa inte denna resa in i det mänskliga psyket.

Världen har drabbats av otaliga krig genom århundradena. Fiender bekämpades med målet att de antingen skulle förgöras eller tvingas till kapitulation. Men vad gör man när fienden knappt kan dödas? Vad gör man när fienden inte är smart nog att kunna kapitulera? Vad gör man när fienden är en zombie? Här berättar Max Brooks om hur världen hanterade en nästan övermäktig motståndare.

Hela berättelsen är uppbyggd som ett flertal intervjuer, genomförda av en anonym FN-tjänsteman som reser jorden runt för att sammanställa de överlevandes röster från det krig som nästan utplånade mänskligheten. Ett krig som började med ett virus, som snart utvecklades till en världsomfattande pandemi där de smittade hungrade efter mänskligt kött. Enda sättet att döda dessa virusbärare var genom ett huvudskott.

Men detta är ingen vanlig Zombiebok, utan det är en skildring av vad som händer när allt förändras – när allt ställs på sin spets. Vad händer om vi helt plötsligt inte har tillgång någon elektricitet? Hur hanterar vi återkomsten av gamla farsoter som sedan århundraden blivit utrotade? Vilka blir våra reaktioner om vi plötsligt inte har mat för dagen, eller ens rent vatten? Här ges en skildring av det mänskliga psyket i dess mörkaste stund. Läs, begrunda och inse att det inom oss alla finns utrymme för såväl goda som onda gärningar, och det är när vi är trängda som våra verkliga jag visar sig.

Författare: Max Brooks
Översättning: Niklas Darke
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2011


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.