Åklagarens försvarstal

Av Dick Sundevall 2013-05-25

Återigen häckar vi i säkerhetssalen i den stora kokainrättegången. Och återigen avviker det från rättegångar i allmänhet. Under förmiddagen ägnar huvudåklagaren Karin Bergstrand omfattande tid av sin sakframställning åt att försvara sitt och polisens agerande, istället för att klargöra vad man kommer att framföra i form av bevis för att de åtalade skulle vara skyldiga.
Vi bifogar en ljudfil från rättegången.

En fråga som var uppe i tingsrättsförhandlingarna återkommer åklagaren till med viss upprördhet. Hon hävdar att hon inte fått tillstånd att lämna ut vissa handlingar, men att försvaret på ett icke korrekt sätt fått fram dessa handlingar i Spanien. Vilket hon hävdar kan orsaka problem med främmande makt. Nu visar det sig att utlämnandet av dessa handlingar har skett helt i enlighet med alla tänkbara spanska formella regler.

   Det här är intressant i ett större perspektiv. Sverige ser sig i internationellt perspektiv som ett föredöme i fråga om offentlighetsprinciper och öppenhet. Men i Sverige hävdar alltså rättsväsendet via åklagarna att vissa handlingar, som åklagarna tagit del av, inte kan lämnas ut till försvaret. Medan man i Spanien anser det självklart att svenska advokater ska få ut dessa handlingar. Där har man tydligen tagit konsekvenserna av den grundläggande rättsprincipen att båda parter ska ha tillgång till samma material i en rättegång.

   I grunden handlar det här om synen på staten. I Nordeuropa ser man staten som ”en god stat”. En stat som står på medborgarnas sida och agerar objektivt. Frågan är om man har den synen på staten någon annanstans i världen – utan att tvingas till det? I Sydeuropa ser man det definitivt inte så. Sannolikt påverkas man i Spanien därtill av att det inte var så länge sedan som det var en diktatur, med allt vad därtill hör av statens roll.

   I Sverige, i det här fallet, blir en huvudåklagare i en stor rättegång upprörd över att hon inte kan välja vad försvaret får ta del av. Ljudfilen nedan visar hur det kan låta. Vi hör huvudåklagaren i målet, kammaråklagare Karin Bergstrand.

Fler artiklar om kokainmålet finns att läsa här.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.