Hög polischef i Finland häktad för mutbrott

Av Nina Silventoinen 2013-11-24

Chefen för Helsingfors narkotikapolis, Jari Aarnio är häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt missbruk av tjänsteställning, medhjälp till grovt bedrägeri och grovt tagande av muta.  Även tre andra personer har häktats, däribland Aarnios fru som är misstänkt för penningtvätt. 

Faktaruta: Jari Aarnio

  • 1979 Anställs av Helsingfors ordningspolis
  • 1981   Flyttar till narkotikaroteln som leds av den legendariska kommissarien Torsti Koskinen
  • 1987 Utses till Årets polis
  • 1995 Tilldelas polisens förtjänsttecken
  • 1997 Utsätts för attentat. Aarnio lyckas i sista stund klippa av stubintråden till bomben som kastats in i hans trädgård.
  • 1999 Blir chef för Helsingfors narkotikapolis
  • 2007 Beskylls för att ha överskridit sina befogenheter. Åtalas tillsammans med fyra kollegor
  • 2010 Frias av Helsingfors tingsrätt
  • 2013 (september) En prostituerad kvinna hävdar att Aarnio hjälpt henne med verksamheten. Han förnekar och frias i internutredningen
  • 2013 (november) Riksåklagaren inleder en egen utredning och anhåller Aarnio

Den 56-åriga Aarnio som varit chef för narkotikapolisen sedan 1999 har tidigare varit föremål för utredning och åtal då det handlat om att han överskridit sina befogenheter som polis. Han har beskyllts för kontroversiella arbetsmetoder där gränsen mellan vad som är lagligt och olagligt kan ha överskridits, bland annat i kontakten med informatörer och prostituerade.

En slump

Det var en slump att polisen kom Jari Aarnio på spåret. Efter att en prostituerad kvinna beskyllt Aarnio för att ha hjälpt henne både med att starta verksamheten och senare med att skaffa kunder startade den högsta polisledningen en internutredning.

När den var klar förkunnade man att Jari Aarnio har polisledningens fulla förtroende och att ingenting framkommit som tyder på att han missbrukat sin tjänsteställning.

Det fick riksåklagarämbetet att reagera och starta en egen utredning.

– I det arbetet kom vi av en slump de misstänkta mutorna på spåret. Men de båda fallen har ingenting gemensamt utan är två separata helheter, säger häradsåklagare Jukka Haavisto.

Flera häktade

Det handlar nu om att Aarnio misstänks ha tagit mutor från företaget Trevoc som har levererat övervakningsutrustning till polisen. I egenskap av chef har Aarnio kunnat påverka beställningar. Aarnio misstänks ha samarbetat med en detektiv från Skyddspolisen. Detektiven har haft en dubbelroll, dels som polis och dels som anställd i företaget. Detektiven samt en avskedad överinspektör på Centralkriminalpolisen och Aarnios fru har också häktats.

/wp-content/uploads/content/rattegang/polischef-haktad-mutbrott/rikosylikomisario-jari-aarnio.jpg

Misstänkt kriminellt samröre

I samband med brottshärvan har det framkommit att företaget Trevoc även misstänks för nära samröre med kriminella. Det ska finnas kopplingar till det kriminella nätverket United Brotherhood, där systern till en av ledarna har ett bolag som är delägare till Trevoc.

United Brotherhood bildades 2010 efter en sammanslagning av tre kriminella gäng; Rogues Gallery, Natural Born Killer och M.O.R.E (Me Olemme Rikollisten Eliittiä = Vi är den kriminella eliten).

Helsingfors polisinrättning, Skyddspolisen och Tullen hör till dem som använder företaget Trevocs övervakningsutrustning.

– Det finns en risk att kriminella element känner till utrustningens eventuella brister och utnyttjar det här i sin verksamhet, säger avdelningschef Sami Rakshit på Tullverket till finska YLE.

Häradsåklagare Jukka Haavisto som leder utredningen ville inte säga hur stora summor misstankarna handlar om, men att det handlar om ”mellan tusentals euro och en kappsäck full med pengar”.

Obefintlig övervakning

En av Finlands ledande tidningar, Helsingin Sanomat avslöjade i veckan att övervakningen av narkotikarotelns arbete är närmast obefintlig. Tidningen har talat med över 70 källor som ska ha bekräftat detta. En polis i chefsposition medgav;

– Ingen, inte ens ledningen, kan eller har kunnat övervaka vad som sker inom narkotikaroteln.

Utredningen pågår och Para§raf följer fallet.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.