Innan jag somnar

Av Nilsson-Larancuent 2013-11-30

En psykologisk thriller av högsta klass. Inga biljakter, inget skjutande och endast ett mord som omnämns i förbifarten som en del av bakgrunden. Det enda våldsinslag som beskrivs är två olika misshandlar, med tanke på genren så hör detta till ovanligheterna. Men i Innan jag somnar visar SJ Watson att det enda som en duktig författare egentligen behöver för att upprätthålla spänningen, är en sympatisk huvudperson och förmågan att gestalta dennas desperation.

   Christine är kvinnan som vaknar upp och inte vet var hon är eller vem som sover bredvid henne i sängen. Inte ens sin egen spegelbild känns igen, den är 20 år äldre än vad den bör vara. Men mannen säger att han heter Ben och att de är gifta. Han berättar att Christine efter en bilolycka inte klarar av att lagra nya minnen, vilket innebär att varje gång djupsömnen omfamnar henne nollställs minnet och hon vaknar med tron att hon fortfarande ännu inte fyllt trettio. Frågan är om Ben berättar hela sanningen, Christine känner att något inte stämmer eller är det bara inbillning? Vem kan hon lita på?

   Tanken är skrämmande – att inte kunna skapa nya minnen – för vad är vi om inte summan av våra minnen. Men det är ingen myt, runt om i världen finns många människor som lider av detta problem. Vissa är så illa däran att de glömmer alla nya upplevelser efter mindre än en minut, övergången från korttidsminnet till långtidsminnet har blivit svårt skadat. Tänk er själva, att tvingas lita på andra för sin överlevnad, att vara helt i händerna på någon som man inte känner igen. Välkommen till Christines liv.

Författare: SJ Watson

Översättning: Björn Ekdahl

Förlag: Bazar

Utgivningsår: 2013


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.