Rörgast

Av Nilsson-Larancuent 2013-11-30

Den gamle skepparen Gerlof Davidsson är tillbaka i Johan Theorins fjärde och sista del i romansviten om Öland. Den elvaårige Jonas, tillhörande den rika hotellägarfamilj Kloss, är på semester med sin pappa hos sin farbror på Öland.

   Han stöter en natt på ett spökskepp och berättar detta för Gerlof. Den numera 84-årige skepparen börjar nysta i vad det egentligen är som Jonas har sett, och spåren leder tillbaka till 1930-talet. Det förflutna verkar ha hunnit ifatt familjen Kloss, någon är ute efter hämnd.

   Gerlof hamnar mitt i härvan och allt verkar härstamma från en händelse för sjuttio år sedan, då han hörde en nyss begraven man knacka på kistlocket.

   Johan Theorin blir bättre för varje bok, i denna har han helt litat på sin enastående förmåga att skapa spänning i periferin – det är hela tiden något som inte känns rätt, något som får nackhåren att resa sig, men man vet inte riktigt vad förrän det är för sent.

   Detta är inte bara en värdig avslutning på Ölandskvartetten, utan även den bästa boken Johan Theorin hittills har skrivit.

Författare: Johan Theorin

Förlag: Wahlström & Widstrand

Utgivningsår: 2013


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.