Simmaren

Av Nilsson-Larancuent 2013-11-30

Vår tröskel för thrillers är väldigt hög. De flesta författare inom spännings-/kriminalgenren – såväl debuterande som erfarna – kommer inte ens i närheten av de krav vi ställer. Något som är anledningen till att majoriteten av den spänningslitteratur vi läser aldrig recenseras här på Para§raf. Simmaren tillhör således en relativt exklusiv skara.

   Läsaren följer EU-juristen Klara Walldéen som, från sin ex-pojkvän Mahmoud Shammosh, får dokument som bevisar att tortyr och annat oacceptabelt sanktionerats högt upp i maktens korridorer. Denna information får inte komma ut och Klara samt Mahmoud hamnar i skottgluggen för mäktiga intressen. Parallellt följer man den amerikanske agenten som plågas av det förflutna, men hur mycket han än försöker fly kommer han inte undan.

   Med risk för att det blir klichéartat, så är Joakim Zanders debut sprängfylld av halsbrytande, adrenalinstint action. Man slängs mellan olika karaktärer och länder i ett tempo som får en att tappa andan. Den enda mindre kritik är att det ibland blir lite förvirrat, berättarstilen gör att vi stundom måste tänka efter när och i vilket land vi befinner oss, detta trots att plats och tid tydliggörs i början av varje kapitel. Men detta är betydelselöst i sammanhanget, för Simmaren är en av årets favoriter.

Författare: Joakim Zander

Förlag: Wahlström & Widstrand

Utgivningsår: 2013


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.