Skotten som chockade världen

Publicerad 2013-12-19

Det har nu gått femtio år sedan den ödesdigra dagen den 22 november 1963 då president John F. Kennedy mördades i Dallas, mitt på dagen inför hundratals åskdare. Men frågan om vem eller vilka som låg bakom mordet är lika aktuell idag som då - ensam gärningsman eller konspiration?

 

Idag är det på dagen femtio år sedan president John F. Kennedy sköts till döds på Dealy Plaza i Dallas. Mordet chockade människor världen över och via tv och radio försökte man få information som på något sätt kunde förklara det obegripliga. Annat var det med Dallaspolisen som redan minuter efter mordet arbetade efter hypotesen om en ensam gärningsman, trots att det fanns massor av vittnen och indikationer som pekade åt ett annat håll.

Diskussionerna har aldrig tystnat, femtio år efter skotten på Dealey Plaza pågår kontroverserna fortfarande. Den officiella ståndpunkten att 24-årige Lee Harvey Oswald var en ensam gärningsman som utan inblandning av någon annan sköt de dödande skotten bakifrån, från ett fönster på den sjätte våningen i Texas School Book Depository, ifrågasätts av de oberoende utredare världen över som anser sig ha funnit bevis för att Kennedy föll offer för en gigantisk sammansvärjning.

En statskupp med stora delar av den amerikanska statsapparaten inblandad. Flera av dessa så kallade konspirationsteoretiker går så långt att de hävdar att personer inom Kennedys egen administration var inblandade.

/wp-content/uploads/content/historiskt/kennedymordet/SHW.png

Researchern, journalisten och författaren Staffan H Westerberg, bilden till vänster, är kanske den inom Sverige som gjort den mest omfattande researchen gällande mordet på John F. Kennedy. Westerberg har i ett dussin artiklar i Para§raf redogjort för vad oberoende utredare kommit fram till. Och han tror inte alls på Lee Harvey Oswald som ensam gärningsman:

– Lee Harvey Oswald var ingen gärningsman överhuvudtaget; han var inom US Intelligence, på en låg nivå, utsedd till ”syndabock”, vilket han försökte påpeka när han hade åtalats på kvällen den 22 november.

– Femtio år har passerat sedan mordet. Varför fortsätter diskussionerna om vem som låg bakom än idag?

– Det beror på flera saker: Mordet var synnerligen brutalt – vid lunchtid, i dagsljus, framför 400 åskådare med mängder av kameror; det var som en avrättning hämtad ur medeltiden. JFK var omåttligt populär, inte bara i USA utan hela världen, en man som strävade efter en varaktig världsfred. Sen tror jag att det är för många oberoende utredare, så kallade privatspanare, som flåsar den amerikanska staten i nacken med kravet på att mordutredningen ska göras om. Mordet var starten på USA som ett land som sökte lösa internationella konflikter med vapen i stället för diplomati. Detta har eskalerat till på gränsen till vansinnestillstånd som vi har idag. Man kan säga att mordet i Dallas är roten till det onda i USA.

– Vilka är enligt dig de starkaste indikationerna och bevisen för att den officiella versionen med Lee Harvey Oswald som ensam gärningsman är fel?

– Den Magiska Kulans omöjlighet. Att Kennedys huvud åker bakåt av ett skott bakifrån är rent av idiotiskt. Obduktionens otaliga underligheter och bevis för manipulering. Att Secret Service agent Roy Kellerman stal kroppen från rättsläkaren Earl Rose i Dallas, för att föra kroppen till Washington, omöjliggjorde faktiskt att någonsin få någon fälld för mordet på John F. Kennedy med stöd av resultatet från obduktionen – något Secret Service och vicepresidenten Lyndon Johnson måste ha varit medvetna om innan de stal kroppen.

 

Staffan H Westerbergs artikelserie på Para§raf om mordet på John F. Kennedy kan du läsa här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.