Johan Falk-filmerna och Para§rafs medarbetare

Av Dick Sundevall 2013-11-20

Det har gått igång en ny omgång med Johan Falk-filmer på TV4. Alla som på DVD redan har sett den här omgången tycks vara överens om att den är klart bättre än den förra. Vill man som tv-tittare fördjupa sina kunskaper om rollfigurerna och skådespelarna är Para§raf helt rätt ställe.

Den skådespelare i Johan Falk-filmerna som får allt mer uppmärksamhet och bland annat fick en roll i den senaste Bond-filmen, Jens Hultén, spelar gängledaren Seth Rydell. I de kommande filmerna blir hans rollfigur allt större.

Vi har publicerat två artiklar om Jens:

Gängledaren och Gängledaren som polisinformatör? 

/wp-content/uploads/content/bilden/johan-falk-paragraf/JensHardIFilm.png

Johan Hedenberg som myglare

/wp-content/uploads/content/bilden/johan-falk-paragraf/JohanSvart-vitLjusare.jpgJohan Hedenberg dyker upp i två av filmerna som en småmyglande pappa. Om honom har vi publicerat artikeln: 28 döda kompisar. Numer är Johan också en av Para§rafs krönikörer. Hans krönikor kan läsas här.

Advokat Johan Eriksson som skådis

När Johan Hedenbergs rollfigur i filmen blir häktad så har han i en scen en advokat. Advokaten spelas av en av landets mest framträdande advokater, Johan Eriksson. Han är också en av Para§rafs krönikörer och hans alster kan läsas här. Vill man möta honom i vardagens arbete finns det massor av artiklar om det stora kokainmålet där han finns med. Artiklarna finns uppradade här.

Polisen som blev knarklangare

/wp-content/uploads/content/bilden/johan-falk-paragraf/CarlosJoel.jpgI flera av filmerna dyker det upp en surmulen knarklangare, spelad av Carlos Paulsson. Till vardags är han ungdomspolis i Skåne, när han inte skriver krönikor för Para§raf som kan läsas här. På bilden till vänster syns ha i sin roll tillsammans med Joel Kinnaman.

Kriminalkommissarien som blev manusförfattare

Tage Åström var kriminalkommissarie i Stockholm, innan han steg av och blev författare, poliskonsult och manusskribent för Johan Falk-filmerna. Om Tage har vi också publicerat en artikel: Visst bröt vi mot lagen.

Peter Rätz om Joel Kinnaman

Johan Falk-filmerna bygger i stora drag på vad den före detta infiltratören Peter Rätz var med om under sina nio år som infiltratör åt polisen. I filmerna gestaltas han av Joel Kinnaman. Vad tycker då Peter Rätz själv om Kinnamans gestaltning av honom? Det kan man läsa om i en intervju med Peter Rätz, som vi har publicerat här.

Hur blev det så här?

Har vi på Para§raf hängt på Johan Falk-filmerna? Nja, i ett fall har vi gjort det. Det var genom filmerna vi ”upptäckte” hur bra skådis Jens Hultén var. Det kanske vi borde ha gjort tidigare men nu var det inte så. Vi blev nyfikna på honom och trodde att han måste ha ett kriminellt förflutet för att kunna träffa så hundraprocentigt rätt i sin roll som gängledaren Seth Rydell. Men så var det inte alls. En tid senare fick han en roll i en Bond-film. Men det kanske inte bara var för att vi hade skrivit om honom…

/wp-content/uploads/content/bilden/johan-falk-paragraf/JensIcell.jpg

Johan Hedenberg skrev vi om och engagerade som krönikör långt innan han dök upp i Johan Falk-filmerna.

Att Carlos Paulsson var med i filmerna kom vi på först när vi träffade honom inför att han skulle börja som krönikör på Para§raf.

/wp-content/uploads/content/bilden/johan-falk-paragraf/JohanEStorVid-5bd25641.pngAdvokat Johan Eriksson, bilden till höger, hade skrivit sin första krönika för oss långt innan han var med i någon av filmerna.

Två böcker om polisinfiltratörer

Själv hade jag skrivit två böcker om den här problematiken innan filmerna visades:

I boken Peter Rätz – nio år som undercoveragent, där Peter berättar sin historia finns en intervju med Tage Åström, som var en av de poliser som en gång i tiden värvade Peter Rätz. I boken berättar Peter om ett antal dramatiska händelser han varit med om, varav en del sedan återfinns i filmerna.

Min första bok om det här informatörs- och infiltratörsarbetet, Hanteraren, har varit slutsåld en tid. Den handlar om den polis som var Peter Rätz hanterare. Nu har den kommit ut som pocket med titeln Hanteraren – verklighetens Johans Falk. 

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.