Bojkotta matcherna

Av Dick Sundevall 2014-04-01

Hade han våldtagit någons syster eller dotter? Nej. Hade han stulit något från någon? Nej. Hade han dödat någon? Nej. Han höll på det andra laget – och därför skulle han dödas. Polisen tycks inte kunna kontrollera det här. Inte heller klubbarna, och minst av allt supporterorganisationerna. Så vad att göra?

Bilden ovan visar så kallade Djurgårdssupportrar. Det skulle lika gärna kunna visa supportrar från något annat lag. De är maskerade. Med hjälp av huvor och stora solglasögon försöker de se till att inte kunna bli identifieras. Några har till och med så kallade rånarluvor.

   Någon som tror att de i första hand har åkt ner till Helsingborg för att titta på fotboll? För att stödja sitt lag? Naturligtvis är det inte så. De är där för att bråka – för att slåss. Nu har IFK Göteborg beslutat att man inte får vara maskerad på deras hemmamatcher. Bra så – men det är den enda klubb som tagit ett sånt beslut. Regeringen har tillsatt en utredning i frågan men utredningen har inte kommit igång än. Låt mig hjälpa utredningen med en faktauppgift, så att de inte behöver utreda den frågan under flera år: Man behöver inte vara maskerad för att gå och titta på fotboll.

   Nu har ännu en fotbollssupporter blivit misshandlad till den grad att han avlidit. Flera ”supportrar” har gett sig på honom och sparkat ihjäl honom när han redan blivit nedslagen och ligger på gatan. Alltså ett gäng fega skithögar som i fotbollens namn dödar en flerbarnsfar för att han enligt dessa håller på fel lag.

   Många förfasar sig över boxning och andra kampsporter som MMA och liknande. Men mig veterligen har ingenting i den här vägen inträffat i samband med dessa galor. Varför? Jag vet inte, men kan tänka mig att det bland publiken finns andra boxare och MMA-utövare som snabbt skulle bunta ihop dem som försökte sig på att förstöra galan. Och de som utövar den här formen av supportervåld är ju fega skithögar som därmed inte skulle våga sig på att ens tänka tanken.

   Polisen har uppenbarligen inte kunnat stävja de här bråken. Och inte klubbarna heller. Och naturligtvis inte supporterorganisationerna. Så vad att göra? Jag kan bara se en möjlig åtgärd: Bojkotta de matcher som omges av den här typen av så kallade ”supportrar”. Vill man stödja sin klubb så kan man istället betala in biljettpengarna direkt till klubbens konto.

   Medierna bör göra detsamma. Så snart något i den här vägen uppstår, inne på arenan eller utanför, så låt bli att rapportera något från den matchen. Alltså – frys ut dem. Låt dem stå där ensamma i sina rånarluvor, med ett gäng poliser framför sig. För mig som hammarbyare sedan mer än 50 år tillbaka, gick gränsen när några i Hammarbys namn tog sig upp på en stängd läktare och kastade stolar och annat på publiken nedanför som höll på det andra laget. Vill inte för mitt liv bli sammanknippad med den flocken idioter, och därmed går jag inte längre på några av Hammarbys matcher – oavsett vilken sport det handlar om. 

   När den anrika gamla fina klubben IFK Göteborg spelar matcher i Stockholm samlas deras supportrar på olika krogar runt Kornhamnstorg i Gamla stan. Eftersom jag bor i närheten har jag flera gånger passerat genom dessa flockar av supportrar. Ingen enda gång har jag sett någon glädje inför att deras klubb ska spela. Däremot har jag sett ett antal personer med kriminell våldsutstrålning. Som uppväxt i en förort och efter att ha arbetat i mer än 30 år med kriminalfrågor har jag lärt sig att se sånt. IFK Göteborg i likhet med många andra klubbar förtjänar supportrar som känner och visar glädje inför att deras lag ska spela fotboll. 

 

I övrigt tycker jag…

   att det inte känns så värst motiverat att komma dragande med några första aprilskämt i år. Polisens, klubbarnas och vissa supportrars agerande, och brist på agerande, framstår som ett stort tragiskt jävla aprilskämt – när en pappa är död för att ”han höll på fel lag”.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.