Kokainmålet avbrutet – och uppskjutet igen

Av Dick Sundevall 2013-11-21

Idag fattande Svea hovrätt beslutet att vilandeförklara det stora kokainmålet mot Jonas Falk (tidigare Oredsson) med flera. Det återupptas först efter att Högsta domstolen har tagit ställning till om och hur rättegången eventuellt kan fortsätta.
– Det här är helt unikt, säger advokat Johan Eriksson. Jag har aldrig hört talas om något liknande.

Det handlar om en åtalspunkt där försvaret upptäckt att det kokainparti på 713 kilo som det handlar om redan är erkänt, avdömt och uppklarat i USA. Och att FBI och övriga enheter i sin utredning inte sett minsta spår av de svenskar som nu är åtalade i Sverige för samma brott.

Förhör som ska hållas

Försvaret menar att man inte kan gå vidare med den åtalspunkten i Sverige utan att man hört de som erkänt det hela i USA.

– Det här begärde vi redan i juli månad men inget har hänt, säger advokat Johan Eriksson.

Därefter har den här åtalspunkten flyttats fram för att det skulle hinna utredas. Men nu har det här stora målet nått den punkt där det måste avhandlas.

Efter att samtliga advokater i målet begärt det, fattade hovrätten idag det unika beslutet att vilandeförklara rättegången tills Högsta domstolen (HD) fattat beslut i frågan. Vad HD har att ta ställning till är om rättegången kan fortsätta utan att det här har utretts ordentligt, och både åklagare och försvarare har tillgång till samma material.

HD-beslut först i januari eller februari?

Advokaterna ska överklaga till HD senast den 19 december. Därefter ska HD, sannolikt efter att Riksåklagaren sagt sitt, fatta beslut. Rimligen kan ett sådant beslut väntas tidigast i slutet av januari 2014.

Skulle då HD komma fram till att rättegången inte kan fortsätta innan de här personerna förhörts, med allt vad det innebär av att svenska åklagare, advokater och polis ska åka till USA och genomföra de här förhören, så lär rättegången inte kunna komma igång igen förrän någon gång i mars/april. Och en dom kan då komma först under sommaren 2014.

Ta om alltihop?

En rättegång i Sverige kan inte göra ett hur långt uppehåll som helst. Någonstans går en gräns där man måste ta om alltihop från början igen. Och frågan är var den gränsen går? Kommer den här rättegången överhuvudtaget att kunna fortsätta när HD har fattat sitt beslut?

Flera av advokaterna ifrågasätter om åklagarna i målet har känt till att det här knarkpartiet har avdömts och klarats ut i USA, men ändå åtalat de svenskar som nu är misstänkta i det här stora kokainmålet.

– Om nu de här som har gripits av amerikansk polis säger att det är deras knarkparti, så kan det ju inte vara min klient Jonas Falks parti, säger Tobias Enochson.

Avviker från grundläggande rättsprinciper

I botten på det här finns den principiellt viktiga frågan om en åtalad har möjlighet att försvara sig mot anklagelserna om han inte vet vad som kommer att läggas fram i form av bevisning mot honom? Idag är det odiskutabelt att i den här stora kokainrättegången har åklagarsidan kraftfullt avvikit från principen att förundersökningen ska vara avklarad och avslutad innan åtal väcks. Här har förundersökningen istället pågått under tingsrättsförhandlingarna som påbörjades i april 2012 och hovrättsförhandlingarna som började i maj 2013. Och uppenbarligen pågår den fortfarande.

– Det som hänt nu är resultatet av vad som nu pågår i svenska rättegångar, säger Johan Eriksson, att utredningar pågår under processens gång. Och att vi försvarare helt plötsligt på ytterst kort tid ska ta ställning till en massa undersökningar och förhör.

Det här kommer att innebära att ensamseglaren Mauritz Andersson kan komma att vara häktad i över fyra år innan det avkunnas en dom i hovrätten. Och Jonas Falk i tre och ett halvt år, varav större delen i total isolering. Frågan är om så långa häktningstider skulle kunna förekomma i något annat europeiskt land? Sannolikt kommer Mauritz Anderssons och Jonas Falks advokater att begära att deras klienter släpps i avvaktan på dom.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.