Tingsrätten dömde i ett redan utrett och avdömt fall

Av Dick Sundevall 2013-10-04

Det stora kokainmålet i Svea hovrätt mot Jonas Falk med flera fortsätter och framstår alltmer som en cirkus. I dagens förhandlingar visade det sig att åklagarna försöker få några av de åtalade dömda för en narkotikasmuggling som redan är utredd och avdömd i USA, och där polis och åklagare inte har ett enda spår av någon svensk medverkan.

Ibland är det komplicerat att försöka förklara vad som händer med olika juridiska turer i ett brottsfall. Jag har själv behövt skriva en hel bok ibland för att reda ut allt. Men ibland, som idag, är det desto enklare och kan beskrivas kortfattat:

   På den här åtalspunkten fyra i det här stora kokainmålet, dömde tingsrätten helt i enlighet med åklagarnas framställningar och önskemål. Det innebär att Stockholms tingsrätt har dömt svenska medborgare för inblandning i smuggling av 730 kilo kokain, i ett fall som redan är utrett, avdömt och avklarat i USA. Och där amerikansk polis och åklagare i sin utredning, omfattande telefonavlyssning och erkännanden från de misstänkta, inte funnit minsta lilla spår av några svenskar som ska ha medverkat.

   Man kan med fog fråga sig hur sånt kan hända i en rättsstat? Förklaringen är att gärningsbeskrivningarna i det här målet är minst sagt luddiga. Någon, okänt vilken, ska någonstans ute på Atlanten ha överlämnat en stor mängd narkotika, av okänd sort, till okänd person mot en okänd summa pengar. På sådana gärningsbeskrivningar och ytterst tunna indicier köpte tingsrätten åklagarnas framställning rakt av, samtidigt som de nya uppgifter som kom fram idag inte var kända för försvaret och rätten. Om de var kända av åklagarna och som så ofta tidigare i det här målet handlade om undangömd dokumentation, kommer kanske att visa sig.

   Resultatet av dagens förhandling blev att hovrätten självklart gick på försvarets linje, och beslutade att skjuta fram den här åtalspunkten fyra, tills den var ordentligt utredd. Och istället gå på åtalspunkt fem. Därmed blir det ett uppehåll i förhandlingarna så att åklagarna kan förbereda den åtalspunkten, vilket i sin tur innebär att tidsschemat spricker. Sista förhandlingsdag var utsatt till den 31 januari 2014 men nu kommer rättegången att pågå en bit in i februari.

   Under de dryga 30 år jag har bevakat rättegångar har jag aldrig tidigare varit med om något i den här vägen. Frågan är om det någonsin tidigare har förekommit i en svensk rättsprocess att någon dömts i ett redan utrett och avdömt fall i någon annan del av världen?

 

    Nedan bifogas en oklippt ljudfil från dagens förhandling. Vi ber om ursäkt för de störningar som finns i form av ljud från andra åhörare. Det är poliser som kommer, går och pratar. Och idag fanns även en del personer närvarande från Riksåklagaren.

   Vi bifogar även advokat Johan Erikssons inlaga till hovrätten och åklagarsidans svar på denna skrivelse.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.