Dödsdömd

Av Nilsson-Larancuent 2013-10-14

Det finns litteratur som väcker det starkaste av känslor till liv – Dödsdömd är en sådan bok. 

David Echols spenderade mer än 18 år i ett amerikanskt fängelse, dömd till döden för ett brott han inte hade begått. I biografin Dödsdömd berättar han sin fantastiska berättelse.

Detta skulle kunna vara den råaste av kriminalromaner. Tre små pojkar mördas brutalt under vad utredarna anser vara satanistiska förespeglingar. Korrupta poliser och åklagare konspirerar mot tre oskyldiga unga män för att sätta dit dem trots den totala avsaknaden av teknisk bevisning. Rättsväsendet lyckas och två döms till livstids fängelse plus 40 år och den sista till döden. En kamp startar för att få upprättelse. En kamp som engagerar allt från Hollywoodstjärnor till vanligt folk runt om i världen. En kamp som blir början på en sagolik kärlekshistoria mellan en man dömd till döden och en kvinna som tror på hans oskuld. Detta hade kunnat vara John Grisham när han är som bäst, men det är inte fiktion, det har verkligen hänt och det i sig är det mest skrämmande av allt.

Det finns litteratur som väcker det starkaste av känslor till liv – Dödsdömd är en sådan bok. Ilska och sorg varvas med en oförståelse över att något sådant här kan hända i vad som påstås vara en demokratisk rättsstat. Ska ni bara läsa en bok i år så är det denna.

Författare: Damien Echols

Översättning: Manne Svensson

Förlag: Norstedts

Utgivningsår: 2013


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.