Populisten

Av Nilsson-Larancuent 2013-09-12

Det är skönt att läsa om hur landets högsta makthavare, bortom den högdragna offentliga retoriken, egentligen inte är något annat än felbara människor. Så låter ett av omdömena från recensenterna Nilsson och Larancuent om Thomas Bodströms senaste alster Populisten.

Thomas Bodströms tidigare alster har lämnat en del att önska, men denna fjärde och avslutande del i thrillerserien om advokat Mattias Berglund, polis Susanne Dahlgren och justitieminister Gerd Lundin är riktigt underhållande.

Susanne Dahlgren har blivit biträdande justitieminister, något hon inte riktigt trivs med på grund av allt politiskt rävspel. Samtidigt har hon flyttat ihop med Mattias Berglund – en brottsmålsadvokat och en biträdande justitieminister under samma tak är en bädd för konflikter. Dessutom hotar en dataterrorist landets flygplatser och som extra krydda finns lite korrumperade poliser som går utanför lagens ramar för att sätta dit buset. Allt som allt så är det ganska medryckande.

Populisten är fortfarande inget litterärt storverk, men det är utmärkt förströelse. Thomas Bodström har slappnat av mer i sitt skrivande och den underliggande humorn är mer uppenbar. Alla små anekdoter om regeringens torsdagsmöten, rivaliteten mellan ministrarna och den sandlådenivå som emellanåt verkar råda bland Sveriges toppolitiker, får läsaren att dra på smilbanden. Som när polischefen och SÄPO-chefen kallas till justitiedepartementet som ett par olydiga skolbarn eller när Thomas Bodström skriver om sig själv: ”Mattias hade aldrig förstått poängen med kontroll av advokater [i häkten]. … Men det här var väl kvarlevor från den där Bodströms olika idiotiska förslag för att stoppa rymningar.”

Det är just författarens distans till den egna personen samt sin forna arbetsplats som höjer kvalitén. För på något sätt känns det som att han inte bara skämtar, utan att det i Rosenbad stundom fungerar precis så illa som det beskrivs. Det är skönt att läsa om hur landets högsta makthavare, bortom den högdragna offentliga retoriken, egentligen inte är något annat än felbara människor.

Författare: Thomas Bodström

Förlag: Norstedts

Utgivningsår: 2013


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.