Fuck The Law

Publicerad 2013-09-19

Rouzbeh Masarrat Agah har gjort ett tappert försök till att beskriva den värld som många faktiskt lever i idag – långt från Per-Albins folkhemsförbannelse.

Nu i dagarna har Rouzbeh Masarrat Agah kommit ut med sin debutroman ”Fuck The Law”. Handlingen utspelar sig i Stockholms-förorten Husby under ett allt annat än lugnt början av 2000-tal. Bokens själ är dess korthuggna språkblandning mellan svenska och förortsmål som symboliserar många av de kommunikationssvårigheter som vi idag har i det moderna samhället mellan olika folkgrupper. Boken blir knappast en kioskvältare inom de ”finare” litterära kretsarna, men den blir ett oerhört rikt tidsdokument som speglar ett samhälle som ständigt växer i sin komplexicitet. Tyvärr kommer de som behöver läsa denna bok knappast att göra det, trots att den ger flera nya insikter och ökad förståelse i hur många i det moderna Sverige ser på de bredare befolkningslagren. Handlingen belyser ett antal huvudpersoner som lever i en miljö som är allt annat än sund oavsett härkomst, ekonomi eller etnicitet. Den handlar om två vänner som just slutat skolan och tar sina första stapplande steg in i vuxenvärlden. De två vännerna betraktar, som alla i äldre tonåren, med stora ögon alla de som ”lyckats” ta sig upp ur det som de själva känner som hopplöshet och elände. Tyvärr är det inte alltid de bästa förebilderna dessa ungdomar får, utan gangstervärlden blir den autonoma världsbild som hägrar för dem. De båda vännerna hamnar snabbt i en karusell av kriminalitet som leder till att den ene hamnar i fängelse för narkotika och vapenbrott.

Detta blir en ”läxa” för den andre kamraten som får en tankeställare samt ett ultimatum från sin rättrådige far att räta upp sitt liv och välja den smala vägen. Han träffar Sara, en ung tjej från en miljö med bättre ekonimiska förutsättningar men likväl en lika så naiv och överextrem tro på det svenska samhället som varit förhärskande sedan 60-talet. Han är överextrem åt det motsatta hållet, brist på framtidstro, samt en påfallande paranoia för vem som är god och vem som är fiende. Detta leder till både gliringar och svårigheter samtidigt som hans kriminella liv kommer ifatt honom och i ett testosteronmättat klimax hamnar han slutligen i situationen att återigen iklä sig rollen som den förhärdade gangstern; nu med ett värdetransportrån.

Det är som sagt en ögonblicksbild över det nya samhälle som vuxit fram under de senaste 20 åren. Unga grabbar med invandrarbakgrund tappar fotfäste och skolorna riktar mer in sig på de strukturellt mer mogna flickorna. Frågorna man kan ställa sig efter att ha läst boken är vad som är bäst. Yviga killar som drar åt olika håll som inte klarar den skolgång som i mångt och mycket är som gjord för den lilla duktiga flickan med flätor i håret och äpple till fröken. Saknas verkligen positiva manliga förebilder, eller är dessa killar likt unga lejon som just slängts ut ur familjeflocken – ett kringresande gäng av testosteronstinna ynglingar som vill ha upprättelse genom att synas och märkas. Uppmärksamhet från det etablerade samhället saknas samtidigt som många fördomar i alla grupperingar frodas. Rouzbeh Masarrat Agah har gjort dett tappert försök till att beskriva den värld som många faktiskt lever i idag – långt från Per-Albins folkhemsförbannelse.

Författare: Rouzbeh Masarrat Agah

Förlag: Ordfronts förlag

Utgivningsår: 2013


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.