Den aningslöse

Publicerad 2013-08-18

Det är skillnad på att vara polis och att vara snut. Det är kriminalkommissarie Simon Åhlunds fasta övertygelse i Tage Åströms debutroman ”Den aningslöse”. Simon Åhlund innehar tjänsten som chef för SSI, Sektionen För Särskilda Insatser, som är Stockholmpolisens spjutspets i arbetet mot den organiserade brottsligheten i staden. Inom SSI har inga poliser någon plats, bara snutar, och då duktiga snutar som vet vad som behöver göras, inte vad som får göras.

Syftet med Sveriges grundlagar är att skydda den enskilde medborgaren gentemot övergrepp från staten. Staten skall vara den garant för rättsskipning som styrker alla medborgares rättighet som lika inför lagen. Så är det inte alltid. Delar av staten blir som en egen stat i staten, och det är här som Den aningslöse kommer in som en utvikning av det alltmer komplicerade samhället och vår rättsskipning. I denna komplicerade värld finns inget svart eller vitt utan bara olika former av grått i färgskalan, och det är detta som ger arbetet inom SSI benämningen ”Okonventionella Polismetoder. På vanligt lekmannaspråk skulle man kunna säga att ändamålen helgar medlen. Det är just hur ”riktiga snutar” arbetar som romanen handlar om. Värvandet av informatörer som sedan övergår till infiltratörer utgör grunden för romanens uppmålning av gränsdragningen mellan informatör och infiltratör samt bevisprovokation och brottsprovokation. Simon Åhlund knyter kontakt med den till en början naiva pubägaren Niklas Kranz som sedan kastas ut i en rå gangstervärld som infiltratör i en narkotikasmugglar-liga. Kranz inser snart att hans agerande är skuld till mordet på en vän.

Den som följt serien om polismannen Johan Falk kommer att känna igen sig i stora delar av storyn kring den så kallade ”Pakiligan” som Niklas Kranz får i uppdrag att infiltrera och lämna information till sin hanterare, på samma sätt som TV-seriens Frank Wagner och Johan Falk. Men det är ingen slump att berättelsen och Niklas Kranz känns bekant och liknar TV-seriens berättelse om Frank Wagner. Tage Åström har även varit med vid författandet av manuset till Johan Falk-serien. Men det slutar inte där, enligt författaren är händelseförloppen i både romanen som i TV-filmerna sanna. Tage Åström har själv varit hanterare till informatörer under många år, och det är detta som han nu berättar om, fast i romanform.

Den aningslöse balanserar på en egg av juridiska tveksamheter kring polisens arbete mot den organiserade brottsligheten i Sverige, som polis, åklagare och rättsväsendet i stort söker bekämpa med alla till buds stående medel. Det finns i boken flera intressanta humanistiska aspekter främst i utvecklingen av relationerna mellan huvudpersonerna Simon Åhlund och infiltratören Niklas Kranz, som utvecklar sig och växer sig starkare i och med att Kranz får en mer utpräglad självinsikt i vad han håller på med. Begrepp som ”need to know” är inte alltid det samma som ”nice to know”.

Den aningslöse är ett tidsdokument skriven i romanform som visar på det svenska samhällets allra mörkaste sidor med en alltmer likgiltig syn inom de rättsvårdande myndigheternas och dess främsta företrädare om vad som är rätt och vad som är fel. Bokens verklighet spänner sig i en flerdimensionell gråzon mellan just rätt eller fel, där mänskliga beslut kan leda till förödande konsekvenser för både den enskilde som för nära och kära men även samhället i stort, samt hur detta kan manipuleras av en juridiskt sett osund poliskultur.

Boken är lättläst och rapp i sitt språk vilket driver på berättelsen till ett spännande slut.

Författare: Tage Åström

Bokförlag: Bladh by Bladh

Utgivningsår: 2013


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.