Måste det stora kokainmålet avbrytas och tas om?

Av Dick Sundevall 2013-07-16

I det pågående stora kokainmålet har advokat Solveig Sörlien begärt att den spanska förundersökningen mot Jonas Falk om skattebrott med mera, ska införas i den svenska utredningen, för att hennes klient därmed ska kunna få en rättvis rättegång. Går det igenom måste rimligen den pågående rättegången göra ett uppehåll på uppemot ett år. Kanske måste alltihop tas om från början.

I olika mindre bitar har dokument från den spanska utredningen kommit fram i såväl tingsrättsförhandlingarna som nu i hovrätten. Det är försvaret som på eget initiativ låtit ta fram och översätta det här materialet. De hävdar att det finns information där som motsäger åklagarnas framställning.

Ingen fair trial

Solveig Sörlien och andra advokater hävdar att deras klienter inte får en rättvis rättegång, i enlighet med europakonventionen, om inte den spanska utredningen blir översatt och införd i den svenska förundersökningen.

Men den spanska utredningen är på mer än 15 000 sidor. Att få tillgång till den med de juridiska turer det kan komma att innebära, därefter få den korrekt översatt och sedan inläst av försvaret kommer att ta minst ett halvår, kanske ett helt år.

– Åklagarsidan har ju sagt att det skulle ta ett år men då får det väl göra det då, säger Solveig Sörlien.

– Men vad händer då med den pågående rättegången och vad innebär det för tingsrättsdomen där det spanska materialet inte fanns tillgängligt?

– Rimligen måste man väl då ta om alltihop från början även i tingsrätten. Men vi får se vad som händer. I morgon lämnar jag in min skriftliga framställning om det här.

Ska alla häktade släppas?

Vartefter tingsrättens förhandlingar och nu hovrättens har pågått så har den ena efter den andra släppts från häktet. Ingen av dessa har avvikit, utan samtliga har inställt sig till nya förhandlingar. Nu finns endast två av de åtalade kvar i häkte, Jonas Falk och ensamseglaren Mauritz Andersson. Deras försvarare har nu begärt att även de ska försättas på fri fot i avvaktan på dom i hovrätten. Kan det över huvud taget vara möjligt? Ja, faktiskt, på grund av att de suttit häktade så länge och under så lång tid i fullständig isolering.

Förhandlingarna i hovrätten beräknas pågå till den sista januari 2014, och först därefter under vintern 2014 väntas en dom. Det skulle innebära att Jonas Falk och Mauritz Andersson då har suttit häktade i uppemot fyra år. Skulle därtill det spanska materialet översättas med allt vad där av följer så skulle det kunna komma att handla om fem eller till och med sex år – vilket blir helt orimligt.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.