Vem blir först med regnbågens färger på alla övergångsställen?

Av Dick Sundevall 2013-10-08

Någon har målat regnbågsflaggans färger på ett övergångsställe utanför ryska ambassaden. Ingen dum idé. Idag symboliserar regnbågsflaggan i huvudsak hbt-rörelsen och därmed respekten för att människor kan ha olika sexuella inriktningar. Men den har historiskt också stått för fred i Italien och för antirasism i Sydamerika.

Man kan sammanfatta allt vad regnbågsflaggan står för i ett enda ord – tolerans. Eller kanske så här: Vi är olika och livet vore bra mycket tristare om det inte vore så. Livet skulle då ha en jämngrå nyans. Alltså regnbågsflaggans direkta motsats eftersom den är färggrann och uttrycker glädje.

   Varför inte måla alla övergångsställen i Sverige i regnbågsflaggans färger? Färgerna syns väldigt bra och det skulle utgöra ett antal färgklickar i landets kommuner, samtidigt som det skulle symbolisera tolerans.
/wp-content/uploads/content/bilden/regnbagsflaggan/RegnbagsoverganExtra2.jpgSå vilken kommun blir först? Det kan ju knappast vara kontroversiellt att visa att man är för fred, antirasism och tolerans vad gäller olika sexuella läggningar. Möjligen kan det ses som kontroversiellt i vissa skånska kommuner men någon ska ju vara sist också.

   Tanken med olympiska spel var bland annat att förena folk från världens alla länder i ett vänskapligt sportsligt utbyte. Alltså en fredens tanke. Vilken fin bild det skulle vara om alla länder vid nästa olympiads invigning, förutom sin nationsflagga också bar regnbågsflaggan som en slags enande gemensam symbol. Att nästa olympiska spel genomförs i Ryssland skulle inte göra saken sämre. 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.