Det brutala knivmordet på Anna Forssberg

Av Nilsson-Larancuent 2013-06-20

Påskdagen 1861. Våren hade kommit och firandet av Jesu död och uppståndelse var i full gång. Anna Sofia Forssberg höll på att göra sig färdig för en gudstjänst när en rånmördare klev in i butiken där hon arbetade och skar halsen av henne.

Den 34-åriga Anna Sofia Forssberg arbetade och bodde i en liten butik som sålde ljus, tvål och såpa. Hon var känd som hårt arbetande och med en hög moral. Genom att spara det mesta av vad hon tjänade hade hon skapat sig en behaglig tillvaro. Pehr Victor Göthe däremot var en man som under sitt 21-åriga liv redan hade hunnit gripas för ett flertal brott, bland annat snatteri, stöld och misshandel.

En kniv utan skaft

Pehr Victor Göthe var en rekryt vid Andra Livgardet, men vantrivdes som gardist och funderade ständigt över hur han skulle kunna komma långt bort från sitt regemente. En kväll när han gick förbi ljusbutiken såg han genom fönstret hur Anna räknade pengar, det var då han började smida sin plan. Med hjälp av pengarna skulle han skaffa civila kläder och ta sig långt ifrån livet som gardist. Beväpnad med en mindre kniv utan skaft begav sig Göthe, vid halv tio på påskdagen 1861, till den lilla butik där Anna arbetade och bodde. Han var fast besluten att skaffa sig de ekonomiska förutsättningar som behövdes för att starta om på nytt i en annan del av landet.

Fick halsen avskuren

/wp-content/uploads/content/historiskt/mordet-pa-anna-forssberg/Teckning.jpgUnder påskdagens förmiddag kom Ulrika, en vän till Anna, in i butiken. De tänkte gå till gudstjänsten tillsammans, men Anna var inte klar och medan hon bytte om gick väninnan iväg på ett kort ärende. Ståendes i enbart sina underkläder hörde Anna hur butiksdörren öppnades. Hon ropade från det bakre rummet att de hade stängt, något mannen som klev in i butiken inte brydde sig om. Efter att ha säkerställt att det tilltänkta offret var ensam tog sig Pehr Victor Göthe sig in till henne. Redan vid första anblicken insåg Anna att mannen framför henne var farlig, hon försökte därför ta sig till närmast utgång för att kalla på hjälp. Men mördaren hindrade flykten och drog henne in i det bakre rummet igen. Hon kämpade och slogs, något som förargade Göthe som högg henne tre gånger i huvudet, men eftersom kniven saknade skaft så skar han även sig själv under attacken. Medan offret låg blödande på golvet påbörjades sökandet efter kassaskrinet med pengar. Under tiden vaknade Anna till liv och kämpade sig mödosamt upp på knä. När Göthe såg detta tog han i ett brutalt grepp en handfull av Annas hår, varefter han med en drygt 25 centimeters lång kniv, som han hittat i butiken, skar halsen av henne. Med sadistisk våldsamhet fortsatte han skära tills nästan hela huvudet hade separerats från kroppen. Nersölad av både Annas och sitt eget blod fortsatte han sedan sin genomsökning av alla lådor och skåp efter sitt byte.

Sista offentliga avrättningen

Strax efter att Pehr Victor Göthe hittat såväl penningskrinet som Annas privata pengar bultade det på dörren, det var Ulrika som kommit tillbaka. Han svarade att Anna strax skulle komma ut, vilket fick väninnan att undra vem mannen var. Eftersom mördaren inte kunde ge något tillfredsställande svar insåg Ulrika att något inte stod rätt till. Instinktivt gick hon till den andra utgången och såg Göthe komma ut. Han började genast springa och Ulrika skrek ”Ta fast tjuven.” Jakten togs upp av ett par åskådare och inom kort lyckades de gripa mördaren som överlämnades till polisen. Under den följande visitationen hittades en blodig kniv på hans person samt 339 kr och 99 öre, en för tiden ansenlig summa.

Pehr Victor Göthe erkände sig skyldig till sina brott och dömdes till döden. Ända fram till avrättningen sades han enligt flera vittnen stå rakryggad inför sitt öde, utan ett tecken på ånger. Den 8 januari 1862 eskorterades knivmördaren till Galgbacken vid nuvarande Gullmarsplan i Stockholm, för att underkasta sig vad som skulle komma att bli den sista offentliga avrättningen i Stockholm.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.